STIŽU NOVI "MALI MILOŠ" I PASARS: Cilj je da naša domaća industrija, naša pamet i instituti budu takvi da mogu da razvijaju nova sredstva

S. BABOVIĆ

02. 12. 2021. u 15:05

NASTAVLjA se proces izgradnje besposadnih daljinski upravljivih stanica našeg naoružanja u PPT "Namenska" u Trsteniku, gde stručnjaci sa kolegama iz Vojnotehničkog instituta (VTI) u Beogradu razrađuju ove složene sisteme odbrane.

СТИЖУ НОВИ МАЛИ МИЛОШ И ПАСАРС:  Циљ је да наша домаћа индустрија, наша памет и институти буду такви да могу да развијају нова средства

Foto S. Babović

Pogone ove fabrike juče je obišao ministar Nebojša Stefanović sa saradnicima. On je tom priliko istakao da će poslednja verzija "malog miloša" (V2) uskoro biti u naoružanju Vojske Srbije, kao i da se usavršavaju novi detalji i da se dodatno modernizuje PASARS, koji čeka ugradnju protivavionskih raketnih sistema.

- Cilj je da naša domaća industrija, naša pamet i instituti budu takvi da mogu da razvijaju nova sredstva, da budu u korak sa svetom. A, sredstva koja se proizvode u Trsteniku, poput "malog miloša" ne može da proizvede veliki broj zemalja - rekao je ministar Stefanović.

- PASARS je danas potpuno nov, a čeka ga modernizacija ugradnjom protivavionskih raketnih sistema "Mistral". I do polovine sledeće godine on će biti raketno-artiljerijska stanica i jedno od sredstava kopnene vojske koje će ozbiljno i efikasno moći da štiti naše nebo.

Foto S. Babović

Ministar je objasnio da će se "mali miloš" u poslednjoj verziji videti sa mitraljezom 12-7 i protivoklopnim sistemima 90 milimetara.

- Drago mi je da stručnjaci PPT "Namenska" i VTI zajedno rade i integrišu sistem, tako da on vrlo brzo može da postane podrška ne samo 72. specijalnoj brigadi koja ga već koristi, već i drugim jedinicama naše vojske. Daćemo podstrek da se nastavi realizacija i ugovaranje novih ugovora za PPT "Namenska".

Foto S. Babović

"Namenska industija" iz Trstenika je početkom godine potpisala sa Ministarstvom odbrane ugovor, čija vrednost premašuje milijardu dinara, o snabdevanju i opremanju VS novim borbenim sistemima: PASARS-16 (protivavionski samohodni artiljerijsko-raketni sistem), MORAVA (samohodni modularni višecevni lanser raketa), OGANj M77 (samohodni višecevni lanser raketa) i besposadno daljinski upravljano zemaljsko vozilo "mali miloš".

OPORAVAK

PPT "Namenska industrija" upošljava 750 radnika. Do pre nekoliko godina, u pogonima trsteničke fabrike nije bilo grejanja, a račun je bio u blokadi za više od 20 miliona dinara. Usledilo je podizanje iz pepela, investicije u bolje uslove rada, bezbednost radnika, gasifikaciju, mašinski park, kao i renoviranje pogona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OGLASILO SE MINISTARSTVO PROSVETE: Poslat dopis svim školama, tiče se godišnjice masakra u OŠ Vladislav Ribnikar