DIREKTORKA "BATUTA" PRED KRIZNI ŠTAB: Omikron nije stigao u Srbiju, pomeranje raspusta razmatramo zbog slava i praznika

Novosti online

01. 12. 2021. u 13:29

NE postoje epidemijski razlozi da se raspust pomera, ali će se ta opcija razmatrati na sednici Kriznog štaba jer ulazimo u period godine u kojem ima mnogo proslava, praznika, slava, kaže direktorka "Batuta" Verica Jovanović. Tema će biti i novi soj koronavirusa omikron, koji još nije stigao u Srbiju.

ДИРЕКТОРКА БАТУТА ПРЕД КРИЗНИ ШТАБ: Омикрон није стигао у Србију, померање распуста разматрамо због слава и празника

Foto: Printscreen/RTS

Uoči zasedanja Kriznog štaba, direktorka Instituta Batut Verica Jovanović kaže da će se na današnjoj sednici razmatrati trenutna epidemijska situacija koja, ističe, zahteva ozbiljan pristup.

- Kao što vidite, pokazatelji u odnosu na broj novoobolelih su nešto bolji, ali kada je u pitanju broj osoba koje su na bolničkom lečenju, on je i dalje veliki - rekla je Jovanovićeva.

Dodala je da će se na sednici razmatrati i pomeranje raspusta.

- Raspust i neodlazak u školu ne znači da neće biti komunikacije među decom u prostorijama koje nisu škola. Ključno i sasvim sigurno u ovom trenutku je da ne postoje epidemijski razlozi da se raspust pomera, ali će ta opcija biti razmatrana jer ulazimo u period godine kada je puno proslava, period slava, i katoličkog Božića, novogodišnjih praznika i dolazaka naših ljudi, tj. većeg broja osoba u međunarodnom saobraćaju - kaže Jovanovićeva.

Mere protiv omikrona 

Prema njenim rečima, tema sednice biće i novi soj korona virusa - omikron. Napominje da do sada u Srbiji nije registrovan nijedan slučaj oboljevanja od ovog soja, kao što nije bilo ni slučajeva zaražavanja delta plus sojem.

- U pitanju je novi soj virusa koji treba razmatrati, odnosno koji preti da će jednog momenta ući u našu zemlju - kaže Jovanovićeva i dodaje da treba sačekati sa zaključcima o tome kako se ovaj soj odražava na kliničku sliku i zdravstveno stanje pacijenata.

- Ne znamo da li osobe koje su već preležale kovid mogu ponovo da obole i da li će klinička manifestacija ovog virusa biti sa težim oblicima... I ne znamo da li probija zaštitu vakcinacijom ili ne u potpunosti, ali sigurni smo da osoba koja je vakcinisana ne treba da brine, treba da primenjuje mere i da bude spokojna ukoliko je ostvarila potpunu vakcinaciju i vakcinaciju trećom dozom - rekla je Jovanovićeva.

Poručuje i da opreznost i nadzor putnika koji dolaze u našu zemlju sa teritorije Južne Afrike i zemalja u okruženju moraju da postoje, te da država u tom smislu planira određene mere.

- Procedure su prisutne, one su i već sada bile primenjivane, ali se moramo vratiti na ovakvu vrstu postupka - kaže Jovanović.

Kovid propusnice ostaju 

Upitana da li će se važenje kovid propusnica produžiti i proširiti na druge objekte, direktorka "Batuta" je rekla da o tome u ovom trenutku ne može da govori, ali da su kovid propusnice svakako dale rezultate i da će ta mera ostati, makar u ovakvom obliku.

Poručuje da obazrivost u smislu daljih primena svih preventivnih mera mora da postoji, kao i to da je vakcinacija i prvom, ali i trećom dozom, najefikasniji način da se zaštitimo od virusa.

Dodaje da o merama prevencije treba voditi računa i kod kuće, te da sa prvim simptomima koji se jave odmah treba posumnjati na kovid, iako ne treba zaboraviti ni na simptome i vakcinaciju protiv gripa.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna