SUMNJIV IZBOR PROFESORA: Prosvetna inspekcija "češlja" Univerzitet u Nišu, prvi rezultati već sutra

E. V. N.

30. 11. 2021. u 11:20

PROSVETNA inspekcija "češlja" poslovanje Univerzitetu u Nišu, a prvi rezultati o tome da li je bilo nepravilnosti u radu biće poznati već sutra. Nakon prosvetne, na niški univerzitet će otići finansijska i poreska inspekcija, kako bi se ispitali svi navodi o nezakonitim radnjama na ovom univerzitetu - saznaju "Novosti".

СУМЊИВ ИЗБОР ПРОФЕСОРА: Просветна инспекција чешља Универзитет у Нишу, први резултати већ сутра

Niški univerzitet i Dragan Antić / Foto D. A. i Univerzitet u Nišu

Kako kažu naši sagovornici, cilj je da se uđe u trag novcu, za koji se sumnja da je nelegalno stican i deljen preko različitih projekata, a proveravaće se i da li je bilo prekršaja prilikom zapošljavanja.

Ovi prekršaji pripisuju se, nezvanično, rektoru prof. dr Draganu Antiću, koji je na čelu niškog univerziteta od 2012. godine, a kako kažu naši izvori sa Univerziteta, jedan od problema je i neakademsko i bahato ponašanje rektora prema neistomišljenicima.

- Zameraju mu se i česte ciljane i tendenciozne izmene, bez ikakvog obrazloženja, različitih pravilnika i kriterijuma za izbore u nastavnička zvanja, pravilnika za doktorske studije, kao i samog Statuta Univerziteta u Nišu, na koji niko ne daje saglasnost, niti proverava njegovu usaglašenost sa zakonima i drugim pravnim aktima - kažu sagovornici "Novosti". - Takođe, ne poštuju se odluke Upravnog suda od strane Univerziteta po pitanju presuda o poništenju izbora u zvanja nastavnika, zbog čega postoji veliki broj presuda Upravnog suda zbog kršenja procedura oko izbora.

Takođe, jedna od zamerki je i način na koji se biraju članovi Senata Univerziteta, tako da predstavnike veća grupacija bira rektor, a ne fakulteti, čime lakše obezbeđuje većinu u Senatu.

S druge strane, prof. dr Dragan Antić kaže za naš list da se na Univerzitetu u Nišu poštuju svi zakoni i propisi.

- Optužbe na moj račun iznose oni koji žele da me smene. Kada je neko na visokoj funkciji mnogi žele njegovu smenu, ali postoje izbori na kojima se o tome odlučuje - kaže prof. Antić.

Na pitanje šta prosvetna inspekcija radi na univerzitetu, on kaže da je inspekcija stalno na terenu, da proverava rad obrazovnih ustanova i tu nema ništa čudno.

- Ali čudno je da neko ima uvid u nalaze prosvetne inspekcije pre nego što ih ona učini javnim - kaže rektor.

STUDENTI IDU U DRUGE GRADOVE

REKTORU Draganu Antiću pripisuje se i to da je "rasterao" studente, jer broj akademaca na niškom univerzitetu iz godine u godinu opada, a oni iz Niša idu na fakultete u Beograd ili u Novi Sad. Prof. Antić kaže da rektor za to nije kriv, niti on može navesti studente da idu ili ne u druge gradove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (7)

ZABRANA BRAKA PRE PUNOLETSTVA: Menja se Porodični zakon, sud više ne može da odobri venčanje maloletnicima