"HODATI U NJIHOVIM CIPELAMA NIJE LAKO": Na Svetski dan deteta direktorka "Sremčice" podseća da i deca ometena u razvoju imaju svoja prava

Novosti online

20. 11. 2021. u 17:09

DECA u Sremčici zauvek ostaju deca, a hodati u njihovim cipelama nije lako. Zato danas, na Svetski dan prava deteta, podsećamo na prava dece ometene u razvoju - poručila je direktorka Ustanove za decu i mlade „Sremčica“, Marina Vidojević.

ХОДАТИ У ЊИХОВИМ ЦИПЕЛАМА НИЈЕ ЛАКО: На Светски дан детета директорка Сремчице подсећа да и деца ометена у развоју имају своја права

Foto: Ustanova za decu i mlade "Sremčica"

Prema njenim rečima, stigma u javnosti koja prati osobe ometene u razvoju i dalje je prisutna, u manjoj meri nego ranije, ali nije iskorenjena u potpunosti. Ona ističe da je uloga medija velika, u promovisanju afirmativnih priča i podizanje svesti javnosti kada je ova tema u pitanju.

- Život dece ometene u razvoju nije mnogo drugačiji od života druge dece. I oni imaju svoje snove, želje, nade. Imaju ambicije i interesovanja.

Zahvaljujući Valentinu i Marjani, glumcima u filmu "Oaza" koji je nominovan

za "Oskara" javnost je videla da osobe sa teškoćama u razvoju mogu da budu dobri glumci.

- Aktivnim radom, zalaganjem i uz pomoć adekvatnih stručnjaka, naša deca mogu da ostvare svoj pun potencijal. Dužnost svih nas je da im damo priliku da taj potencijal i iskažu - istakla je Vidojević.

Kako kaže, prava deteta se moraju poštovati u svim sferama društva i svim aspektima života.

- Kako bismo im obezbedili adekvatan pristup u lečenju, u "Sremčici" primenjujemo savremene metode, u terapijskom prostoru, koji je opremljen prema svetskim standardima. Kompletno smo renovirali ambulantu i obezbedili fizikalnu terapiju, ginekološke i stomatološke preglede, pored opšte medicine. Takođe, proširili smo ekonomiju. Po prvi put otvorena je kuća za stanovanje uz podršku. Posebnu pažnju posvećujemo svim korisnicima trudeći se da svakog dana zajedno pomeramo granice. Punu podršku u realizaciji naših projekata i ideja pruža nam Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja - rekla je Vidojević.

Ona je čestitala Svetski dan deteta i apelovala na javnost da podrži decu sa teškoćama u razvoju, a promocijom njihovih uspeha i dostignuća, promoviše i njihova prava na ravnopravno učešće u društvu.

BONUS VIDEO: "FT1P" daje odgovor, kako da osnujete preduzeće?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MIG NADLEĆE PEŠTER: Sve je spremno za silovit završetak Vihora 2024 (VIDEO)