MASKE ŠTITE ČOVEKA, UBIJAJU SVE OSTALO: Kovid 19 doneo novu brigu - kako ispravno odlagati medicinski otpad

J. DINČIĆ / G. NOVAKOVIĆ

15. 11. 2021. u 12:26

KORIŠĆENE zaštitne maske polako nas zatrpavaju, razbacane su svuda - po ulicamama, u parkovima, na autobuskim stajalištima...

МАСКЕ ШТИТЕ ЧОВЕКА, УБИЈАЈУ СВЕ ОСТАЛО: Ковид 19 донео нову бригу - како исправно одлагати медицински отпад

Foto AP

Utisak je da ih je više na asfaltu nego ispravno odloženih u kantama za otpad. Uputstva kako da ih nosimo je bezbroj, ali je minimum onih kako da ih bezbedno odložimo.

- Nekoliko milijardi maski se mesečno potroši širom sveta, predstoji nam ekološka katastrofa - upozoravaju istraživači sa britanskog Univerziteta Portsmut.

- Većina maski proizvodi se od dugotrajnih plastičnih materijala, čije razlaganje, ako se bace u prirodu, može da traje od nekoliko decenija do nekoliko stotina godina, što znači da mogu da imaju negativan uticaj na životnu sredinu i ljude.

Kako bi se u Srbiji probudila svest o značaju pravilnog odlaganja iskorišćenih zaštitnih maski, gradske vlasti u Gornjem Milanovcu postavile su kontejnere za rukavica, maske i maramice na 30 mesta. Građani na taj način bezbedno mogu da ih odlažu, čime istovremeno štite od zaraze i sakupljače komunalnog otpada. Posebne mere za odlaganje ove vrste otpada sprovode se i u Čačku. U ovom gradu građani koji su u izolaciji dobijaju posebne kese za tu namenu.

- Naše preduzeće preuzima medicinski otpad tek nakon autoklaviranja odnosno sterilizacije, a ovakav otpad se u deponiji na Vinči dodatno obrađuje i odlaže u posebne kasete - objašnjavaju u JKP "Gradska čistoća" u Beogradu.

Prestoničko komunalno preduzeće i Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", po početku pandemije, pozvali su domaćinstva da iskorišćene predmete poput maski, rukavica i ubrusa poprskaju dezinfekcionim sredstvom, skupljaju u kese i vezuju ih pre bacanja.

- Preporučeno je da rukavice treba prevrnuti prilikom bacanja, a potom u njih ubaciti i masku - izjavio je tada infektolog Goran Stevanović.

Foto Ilustracija V. N.

Istraživanja su pokazala da virus korona može da preživi na hirurškoj masci i do sedam dana. Kada je neadekvatno odložena, ona predstavlja opasnost po radnike komunalnih službi, sakupljače sekundarnih sirovina, ali i po onog ko prvi sledeći dođe do kontejnera ili kante da baci svoje đubre.

Posmatrano dugoročno, neadekvatno odložene maske prava su opasnost za biljke i životinje. Poznato je da plastični otpad guši i uništava ekosistem.

Zato medicinski i infektivni otpad mora mnogo pažljivije da se tretira. Da bi ljudi bili bezbedni, ali i da se zaštiti životna sredina.

Foto Shutterstock

 

MANjE OD 3.000 POZITIVNIH

Korona brojke i dalje su u padu, pa je tako u Srbiji posle duže vremena broj novozaraženih pao na manje od tri hiljade. U poslednja 24 sata na koronu je testirano 11.399 osoba, od kojih je 2.777 pozitivno, dok je 58 osoba preminulo. Na respiratorima je 275 pacijenata. Lj. B.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu