MASKE ŠTITE ČOVEKA, UBIJAJU SVE OSTALO: Kovid 19 doneo novu brigu - kako ispravno odlagati medicinski otpad

J. DINČIĆ / G. NOVAKOVIĆ

15. 11. 2021. u 12:26

KORIŠĆENE zaštitne maske polako nas zatrpavaju, razbacane su svuda - po ulicamama, u parkovima, na autobuskim stajalištima...

МАСКЕ ШТИТЕ ЧОВЕКА, УБИЈАЈУ СВЕ ОСТАЛО: Ковид 19 донео нову бригу - како исправно одлагати медицински отпад

Foto AP

Utisak je da ih je više na asfaltu nego ispravno odloženih u kantama za otpad. Uputstva kako da ih nosimo je bezbroj, ali je minimum onih kako da ih bezbedno odložimo.

- Nekoliko milijardi maski se mesečno potroši širom sveta, predstoji nam ekološka katastrofa - upozoravaju istraživači sa britanskog Univerziteta Portsmut.

- Većina maski proizvodi se od dugotrajnih plastičnih materijala, čije razlaganje, ako se bace u prirodu, može da traje od nekoliko decenija do nekoliko stotina godina, što znači da mogu da imaju negativan uticaj na životnu sredinu i ljude.

Kako bi se u Srbiji probudila svest o značaju pravilnog odlaganja iskorišćenih zaštitnih maski, gradske vlasti u Gornjem Milanovcu postavile su kontejnere za rukavica, maske i maramice na 30 mesta. Građani na taj način bezbedno mogu da ih odlažu, čime istovremeno štite od zaraze i sakupljače komunalnog otpada. Posebne mere za odlaganje ove vrste otpada sprovode se i u Čačku. U ovom gradu građani koji su u izolaciji dobijaju posebne kese za tu namenu.

- Naše preduzeće preuzima medicinski otpad tek nakon autoklaviranja odnosno sterilizacije, a ovakav otpad se u deponiji na Vinči dodatno obrađuje i odlaže u posebne kasete - objašnjavaju u JKP "Gradska čistoća" u Beogradu.

Prestoničko komunalno preduzeće i Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", po početku pandemije, pozvali su domaćinstva da iskorišćene predmete poput maski, rukavica i ubrusa poprskaju dezinfekcionim sredstvom, skupljaju u kese i vezuju ih pre bacanja.

- Preporučeno je da rukavice treba prevrnuti prilikom bacanja, a potom u njih ubaciti i masku - izjavio je tada infektolog Goran Stevanović.

Foto Ilustracija V. N.

Istraživanja su pokazala da virus korona može da preživi na hirurškoj masci i do sedam dana. Kada je neadekvatno odložena, ona predstavlja opasnost po radnike komunalnih službi, sakupljače sekundarnih sirovina, ali i po onog ko prvi sledeći dođe do kontejnera ili kante da baci svoje đubre.

Posmatrano dugoročno, neadekvatno odložene maske prava su opasnost za biljke i životinje. Poznato je da plastični otpad guši i uništava ekosistem.

Zato medicinski i infektivni otpad mora mnogo pažljivije da se tretira. Da bi ljudi bili bezbedni, ali i da se zaštiti životna sredina.

Foto Shutterstock

 

MANjE OD 3.000 POZITIVNIH

Korona brojke i dalje su u padu, pa je tako u Srbiji posle duže vremena broj novozaraženih pao na manje od tri hiljade. U poslednja 24 sata na koronu je testirano 11.399 osoba, od kojih je 2.777 pozitivno, dok je 58 osoba preminulo. Na respiratorima je 275 pacijenata. Lj. B.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati