"FRIŽIDER" IZ DOBA STEFANA DEČANSKOG: Na planini Rudnik otkrivene tajne srpskog trgovca iz 14. veka, veštačka pećina služila kao hladnjak

Boris Subašić

14. 11. 2021. u 08:25

SRPSKI srednjovekovni trgovac iz doba Stefana Dečanskog koji je živeo u tada velikom gradu Trg Rudnik, imao je luksuznu spratnu kuću i oko nje ukopane velike zidane magacine, u čijim su zidovima arheolozi sada otkrili ulaze u još niže prostorije, duboke veštačke pećine sa lučnim svodom.

ФРИЖИДЕР ИЗ ДОБА СТЕФАНА ДЕЧАНСКОГ: На планини Рудник откривене тајне српског трговца из 14. века, вештачка пећина служила као хладњак

Foto B. Subašić

- Do sada kod nas nije bilo nalaza ovakvih prostorija, a s obzirom na dubinu u koju su ukopane u stenu pretpostavljamo da se tu skladištila neka posebna, kvarljivija roba - kaže arheolog docent dr Dejan Radičević, rukovodilac iskopavanja. - Ovim otkrićem zaokružujemo do sada nepoznatu sliku života i rada velikog srpskog trgovačkog domaćinstva iz 14. veka. Ono se sastojalo od velike kuće, koju je oslikao vrhunski živopisac toga doba, sa kapelom na spratu. Iz dubrovačkih arhiva znamo da su karavani ovde donosili ogromne količine tekstila, što objašnjava pažljivo urađeno drenažu protiv vlage u ogromnim poluukopanim magacinima. Sada imamo dokaz da su postojali i hladnjaci u steni sa konstantnom temperaturom.

Arheolozi su još uvek u dilemi čemu je služio niz paralelnih ozidanih kanala u zidu kuće. Po analogiji sa antičkim građevinama to izgleda kao sistem za grejanje mada ložište još uvek nije pronađeno. Vertikalni kanali koji se slivaju u jedan horizontalni mogli bi da se tumače i kao drenaža za kišnicu, ali arheolozi kažu da je nelogično da neko pravi oluk kroz zid.

- Očekujemo da će dalja istraživanja razrešiti ovo pitanje, ali i da će otvoriti neka nova - kaže dr Radičević. - Srpski srednji vek tek čeka da bude otkriven.

Foto B. Subašić

Foto B. Subašić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista