NADOKNADA ČASOVA SUBOTOM? Gradivo propušteno tokom produženog raspusta moraće da bude savladano

Lj. BEGENIŠIĆ

10. 11. 2021. u 09:11

IAKO je neočekivani školski raspust dobrodošao deci, nastavnicima i roditeljima za predah od školskih obaveza, ali i kao jedna od važnijih mera u suzbijanju epidemije, časovi koji su propušteni - moraće da se nadoknade.

НАДОКНАДА ЧАСОВА СУБОТОМ? Градиво пропуштено током продуженог распуста мораће да буде савладано

Foto Z. Jovanović

Prema školskom kalendaru koji je usvojen na početku školske godine, u novembru su bila planirana dva neradna dana 11. i 12. novembar, i to povodom praznika Dana primirja u Prvom svetskom ratu. Međutim, raspust je produžen za tri dana, pa će propušteno gradivo biti nadoknađeno.

Za to, kako saznajemo, postoje tri mogućnosti - nadoknada časova subotom, držanje dodatnih časova radnim danima, to jest organizovanjem sedmog i osmog časa ili pretčasa, a jedna od mogućnosti je i produženje školske godine. Ova poslednja opcija najmanje je prihvatljiva za sve aktere u obrazovnom sistemu, jer bi deca umesto 21. juna, kako je zasada planirano, na letnji raspust otišla 24. juna.

Da je produženje školske godine krajnja mera, ističe i ministar prosvete Branko Ružić.

- Časovi će biti nadoknađeni ili intenziviranjem rada ili radnim subotama ili produženjem školske godine, a ovo poslednje je po meni krajnja varijanta i mislim da do toga neće doći - rekao je Ružić i istakao da je trenutno nemoguće znati kako će izgledati kraj školske godine.

Ono što je izvesno je da nadoknada časova neće moći da se održi tokom prvog polugodišta, jer je do zimskog odmora ostalo svega mesec i po dana, a i situacija sa koronom nije povoljna, da bi deca imala radne subote i dodatne časove. To znači da će se taj posao odgoditi za proleće, a svaka školska uprava preporučiće školama u svom okrugu kada i kako da održe nadoknadu.

Inače, posle jesenjeg raspusta prvi radni dan za učenike je ponedeljak, 15. novembar 2021. godine.

ZIMSKI ODMOR OD 31. DECEMBRA

ZIMSKI raspust, prema važećem školskom kalendaru, počinje u petak 31. decembra, a učenici se u klupe vraćaju u ponedeljak 24. januara 2022. Đake i u februaru čeka mini-odmor, jer će ponedeljak 14. februar biti spojen sa prazničnim danima kada se obeležava Dan državnosti, što "pada" 15. i 16. februara, pa će učenici imati tri dana odmora. Ovaj dan će biti nadoknađen u subotu 2. aprila. Sledeći predah je tokom prolećnog raspusta, koji je predviđen samo za osnovce - od petka 22. aprila do utorka, 3. maja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!