DR VUKOMANOVIĆ UPOZORAVA: Petoro dece na intenzivnoj nezi Instituta za majku i dete, troje na respiratoru

Tanjug

09. 11. 2021. u 10:13

ZAMENIK direktora Instituta za majku i dete Vladislav Vukomanović izjavio je danas da se na intenzivnoj nezi te ustanove leči petoro dece koja su obolela od kovida.

ДР ВУКОМАНОВИЋ УПОЗОРАВА: Петоро деце на интензивној нези Института за мајку и дете, троје на респиратору

Foto: Printscreen/RTS

Vukomanović je za RTS naveo da se u Institutu za majku i dete trenutno leči osmoro dece na kovid odeljenju koja zahtevaju primenu kiseonika i da ona nisu životno ugrožena, dok se na intenzivnoj nezi nalazi petoro dece, koja su najozbiljniji bolesnici.

- Od toga je sada troje na respiratoru, kod dva deteta se primenjuju neki oblici kiseonične terapije i neinvazivne ventilacije - rekao je Vukomanović.

Dodao je da pre nekoliko meseci kod dece nije bilo kliničke slike koja se očitovala teškim upalama pluća koja je bila zabeležena kod odraslih.

- Sada se to u neku ruku promenilo, mada u poslednjih nekoliko nedelja dolaze ponovo deca sa multisistemskim inflamatornim sindromom, najtežom manifestacijom, koja zahvata većinu organa, pre svega srce, mozak, bubrege, jetru - objasnio je Vukomanović.

Govoreći o deci koja su preležala kovid, naveo je da se deca žale da ne mogu da idu uz stepenice, na ubrzan rad srca, da im je kondicija veoma loša i da imaju bolove u grudima.

- EKG nalaz i fizikalni nalaz je uglavnom dobar, ali ono na šta sad obraćamo pažnju zbog aktuelne situacije je anamneza i detaljna epidemiološka anamneza. Po pravilu otkrijemo da su imali neku formu, da li asimptomsku ili jednodnevnu temperaturu praćenu glavoboljom i gastrointestinalnim tegobama - rekao je Vukomanović i dodao da takvi problemi mogu da traju mesecima.

Poručio je da je pogrešno da se deca koja su u takvom stanju povuku u kuće i objasnio da ta deca moraju postepeno da povećavaju stepen fizičke aktivnosti.

Vukomanović je ocenio da su trenutne mere blage do umerene i dodao da očekuje da će raspust dovesti do smanjivanja zaražavanja u školskoj populaciji.

BONUS VIDEO:

Kako je porodiljama obolelim od korona virusa?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?