STIŽE SNEG U SRBIJU: Meteorolog otkriva kada možemo očekivati prve pahulje i niske temperature

Novosti online

08. 11. 2021. u 17:54

VEĆ od 15. novembra prve pahulje mogle bi da padnu, pa i u Beogradu, ali se ne očekuje zadržavanje snežnog pokrivača, kaže direktor RHMZ prof. dr Jugoslav Nikolić.

СТИЖЕ СНЕГ У СРБИЈУ: Метеоролог открива када можемо очекивати прве пахуље и ниске температуре

Foto: D. Balšić

Početak ovog meseca obeležile su kiše, a iako kalendarski zima još nije na pragu, uskoro bi trebalo da padne i prvi sneg!

Direktor RHMZ prof. dr Jugoslav Nikolić navodi da se već danas u drugoj polovini dana očekuje prestanak padavina i razvedravanje, a da bi cela sedmica u većem delu Srbije trebalo da bude suva uz pojavu oblačnosti, dok se jak jugoistočni vetar očekuje u Pomoravlju i Podunavlju, a vetar olujne jačine na jugu Banata.

- Tokom sledeće nedelje u Srbiji se očekuje oblačno vreme sa češćom pojavom kiše, koja će ponegde u jutarnjim satima biti praćena susnežicom ili snegom. Ista situacija čeka i Beograd. Ipak, u nižim predelima nema naznaka da će se formirati snežni prekrivač. Na planinama iznad 1.100 metara nadmorske visine padaće sneg, uz kratkotrajno formiranje snežnog pokrivača, a na planinama iznad 1.400 metara doći će do formiranja i povećanja visine snežnog pokrivača. Intenzivnije padavine se predviđaju oko 18. novembra - rekao je Nikolić i dodao da nas i tada očekuje pojava uglavnom kiše, koja bi u jutarnjim satima bila praćena susnežicom ili snegom:

- Slična situacija sa snegom i susnežicom, bez formiranja snežnog pokrivača, očekuje nas do 5. decembra, do kada RHMZ ima precizne informacije o vremenu.

Nikolić kaže da postoje izgledi za prvi sneg i snežni pokrivač u gradovima između 5. i 10. decembra, ali da će RHMZ pouzdaniju prognozu imati u drugoj polovini novembra.

Inače, Marko Čubrilo, profesor geografije i meteorolog iz Novog Sada, na Fejsbuku je naveo da bi zima pred nama mogla da bude podeljena na prvi hladniji i drugi topliji deo. On je naveo da bi taj prvi deo zime u Srbiji kao i u jugoistočnoj Evropi trebalo da bude hladniji od proseka, količinski bogatiji padavinama, a očekuje se česta pojava jakih ciklona i pojačanog vetra, obilniji planinski sneg i češći sneg u nizijama u odnosu na protekle zime. Naveo je i da bi u drugom delu januara i početkom februara bilo uslova za pojavu jakih mrazeva uz minimume i ispod -15 stepeni Celzijusa, dok bi februar mogao doneti blaže meteorološke uslove, manje snega i slabije mrazeve.

Nigde bez zimskih guma!

Upotreba zimske opreme obavezna je od 1. novembra. Pravilnik o tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima precizira da vozila moraju biti opremljena zimskom opremom ako se na kolovozu nalaze sneg, led ili poledica. Ako u tim uslovima nemate zimske gume, kazne su od 10.000 do 20.000 dinara za fizička lica, a 60.000. do 800.000 za pravna lica! Takođe, u slučaju saobraćajne nesreće prouzrokovane neispravnim pneumaticima, i vozač i vlasnik vozila su dužni da isplate svu štetu nastalu u udesu. Ako u jednom takvom udesu dođe do smrtnog ishoda, propisana kazna zatvora može da iznosi između dve i 12 godina.

(Kurir)

BONUS VIDEO: 

ROĐENA KAO PRINCEZA, UMRLA KAO SKROMNA ŽENA: Srpska kraljica Marija je nekada bila uzor narodu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)