SEĆANJE NA HEROJE SOLUNCE: Počast na Srpskom vojničkom groblju u Tijeu nadomak Pariza, uoči Dana pobede u Prvom svetskom ratu

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

06. 11. 2021. u 21:23

SOLUNCIMA koji počivaju na Srpskom vojničkom groblju u Tijeu kod Pariza u subotu je odata počast povodom Dana pobede u Prvom svetskom ratu. Komemoraciju je organizovao Savez Srba Francuske, a pomen je održao đakon Nikola Trifunović iz Ruske pravoslavne crkve Sveti Sergej u Parizu.

СЕЋАЊЕ НА ХЕРОЈЕ СОЛУНЦЕ: Почаст на Српском војничком гробљу у Тијеу надомак Париза, уочи Дана победе у Првом светском рату

Foto G. Čvorović

U prisustvu najmlađih članova folklornog društva "Mladost" iz glavnog grada Francuske u srpskim narodnim nošnjama i okupljenih građana, vence su položili ambasador Srbije u Parizu Nataša Marić, izaslanik odbrane pukovnik Dejan Milosavljević, predstavnici srpskih udruženja iz dijaspore i članovi porodica nekih od ovde sahranjenih ratnika.

- Naročito smo ponosni i počastvovani što sa našim zastavnicima prisustvujemo ceremoniji u ime vrednosti i bratstva koje delimo sa srpskim narodom - poručio je Filip Renjije, komesar Večne vatre kod Trijumfalne kapije.

Uz srpske i francuske zastave, intonirane su himne "Bože pravde" i "Marseljeza", a okupljeni su mogli da čuju i stihove pesme Vladislava Petkovića Disa "Među svojima", dok je predsednik Srba Francuske Đuro Ćetković podsetio na golgotu ovde sahranjenih 748 solunaca, kao i na milionske žrtve Srba i Francuza u Prvom svetskom ratu i savezništvo dve nacije. Naročito je bilo primetno prisustvo velikog broja mladih na kojima ostaje nastavak tradicije.

Srbi iz Pariza se na Srpskom vojničkom groblju u Tijeu okupljaju svakog Vidovdana i na Dan pobede u Prvom svetskom ratu.

PREDSEDNIK Saveza Srba Francuske Đuro Ćetković je preneo da će krajem ovog meseca u Kaburu na Atlantskoj obali u Aveniji kralja Petra Prvog od Srbije biti otkrivena spomen-ploča, na stogodišnjicu kraljeve smrti.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SLAVIMO VELIKU SREDU: Šta ne sme da se radi i KO DANAS FARBA jaja