IVAN LJUJIĆ, AUTOR VIDEO-IGRE O PUPINU I TESLI: Izazov je napraviti edukativnu, a zabavnu igru

Novosti online

05. 11. 2021. u 14:17

PROTEKLE nedelje u Muzeju nauke i tehnike otvorena je izložba "Razvoj i primena rendgenske tehnologije kod Srba – od Tesle i Pupina do danas" na kojoj su, između ostalog, izložene dve video-igre edukativnog i zabavnog karaktera posvećene slavnim srpskim naučnicima.

ИВАН ЉУЈИЋ, АУТОР ВИДЕО-ИГРЕ О ПУПИНУ И ТЕСЛИ:  Изазов је направити едукативну, а забавну игру

Foto: Promo

Protekle nedelje u Muzeju nauke i tehnike otvorena je izložba "Razvoj i primena rendgenske tehnologije kod Srba – od Tesle i Pupina do danas" na kojoj su, između ostalog, izložene dve video-igre edukativnog i zabavnog karaktera posvećene slavnim srpskim naučnicima.

Jedna od igara zove se Naučnikove odaje: put otkrića, HOPA žanra (pronalaženja skrivenih objekata), čiji je idejni tvorac Ivan Ljujić (26) polaznik Game Design BootCamp, besplatnog obrazovnog programa Nordeus fondacije. Ovaj mladi gejm dizajner sa svojim timom 4Gear Studio, koji čine Ljubica Marinković, takođe gejm dizajnerka, Dragan Kuburović, gejm developer, i Marija Bogdanović, 2D artistkinja, napravio je igru namenjenu posetiocima izložbe koji žele dublje da razumeju izume, njihove delove i način na koji funkcionišu. Do 30. 11. u muzeju, kroz igru, mogu da uživaju i svi oni koji vole nauku, praktične eksperimente i planiraju da se usmere ka tehničkim naukama, matematici, mehanici ili programiranju.

- Edukativni sadržaj interesantan je samim tim što je igrač jedan od naučnih saradnika koji pomaže naučnicima poput Tesle i Pupina u procesu otkrivanja nekog od pronalazaka koji se nalaze na izložbi - otkriva na početku razgovora za Novosti.rs tim lider Ivan Ljujić, koji je osmislio ovu interesantnu igru.

Foto: Promo

 

Kako je tekao proces razvoja igre? Šta je u tom procesu bilo najzanimljivije, a koje su najveće barijere sa kojima ste se susretali?

Pre samog razvoja bilo je potrebno osmisliti kako će igra tačno funkcionisati i na koji će način animirati posetioce izložbe, što se dešavalo u okviru Game Design BootCamp Nordeus fondacije. Na ovom složenom zadatku radio sam zajedno sa Ljubicom Marinković i kao proizvod tog rada nastala je dokumentacija na osnovu istorijske građe o dva srpska naučnika, po kojoj je igra i nastala. Razvoj igre otpočeo je u Crater training centru prezentovanjem dokumentacije za izradu igre, koja se vrlo brzo pretvorila u razradu plana i testiranja sopstvenih sposobnosti i znanja. Pred sebe smo stavili cilj da napravimo spoj procesa učenja i igračkog iskustva posebno adaptiran na uslove izložbe i verujem da smo u tome uspeli. Ključne uloge u procesu igrali su međusobno poverenje i odgovornost, jer su nam zadaci u timu bili toliko različiti da je svako istovremeno donosio igri nešto jedinstveno bez čega ona ne bi mogla da nastane. Kao primarni izazov naveo bih vreme, jer iako smo ključne ciljeve postigli, uvek ostaje osećaj da bi igračko iskustvo moglo da se unapredi, neki objekti dodaju ili razvije neka potpuno nova mehanika, što ne isključujemo kao mogućnost nakon završetka izložbe.

Šta je zapravo bio cilj besplatne edukacije kojoj ste imali priliku da prisustvujete? Da li ste ga ostvarili?

Cilje je bio dizajnirati igru prema potrebama svih strana koje učestvuju u projektu. Igra je trebalo da odgovori na veoma specifičnu temu, da bude edukativna, napravljena u kratkom roku i malom timu a da pritom bude jedinstvena i zabavna posetiocima izložbe "Razvoj i primena rendgenske tehnologije kod Srba – od Tesle i Pupina do danas" u Muzeju nauke i tehnike.

Foto: Promo

 

Kakvo je vaše iskustvo u procesu razvijanja video-igre gledano iz ugla odnosa u timu? Kako je izgledala podela uloga?

Zaista je bilo sjajno u svakom smislu, počev od edukacije koja nam je dala vetar u leđa pa sve do samog razvojnog procesa i ljudi koji su nam pružili organizacionu i mentorsku podršku. Najlepša osobina koju jedan tim može da ima je pasija prema onome što radi i smatram da je to ono što je projekat u najvećoj meri učinilo uspešnim. Ljubica i ja smo u 4Gear Studio timu bili zaduženi za mehaniku igre, Dragan je bio zadužen za njen tehnički razvoj, dok Marija se našla u ulozi gejm artistkinje.

Šta je najznačajnije što ste naučili? Da li se nešto može posebno izdvojiti ili je pak to jedan paket usvojenih znanja i veština?

Za obrazovni program Nordeus fondacije, Game Design BootCamp, prijavio sam se zajedno sa Ljubicom, jer sam već duže vreme pratio razvoj domaće gejming industrije sa željom da u nekom narednom periodu postanem i njen aktivni učesnik. Koncept celog projekta mi se od starta dopao jer je bio organizovan oko strukture gejm dizajn dokumenta, tako da svako predavanje predstavlja pripremu za rad na jednom od 4 poglavlja. Ispostavilo se veoma izazovnim ali i interesantnim prilagoditi igru tako da odgovori zadatku i cilju koji smo želeli da postignemo. Relativno brzo smo se odlučili za HOPA mehaniku igre jer smo tako najbolje mogli da prenesemo posetiocima priču koju smo želeli. Devetnaesti vek i izumi nastali u tom periodu su nas inspirisali da igri damo blagi stimpank izgled kako bi u sve uneli dozu uzbudljivosti. Svakom od tri naučnika odlučili smo da posvetimo po jedan nivo, a igrača smo stavili u ulogu njihovog pomoćnika. Na samom kraju bilo je sjajno videti svoju ideju o video igri raspisanu kroz sve njene glavne aspekte nezavisno od takmičarskog dela projekta. Kasnije kada se ispostavilo da ćemo proširiti tim i imati priliku da napravimo i odigramo svoju prvu igru, ceo projekat je dobio još uzbudljiviju perspektivu.

Koji su planovi za budućnost i dalji razvoj karijere?

Budućnost je zasigurno u gejmingu, a ova edukacija mi je dala mogućnost da za veoma kratko vreme sagledam čitav proces razvoja igre i suočim se sa svim izazovima specifičnim za ovu industriju. Trenutno sam na poziciji biznis analitičara u kompaniji Two Desperados koja objedinjuje veštine gejm dizajna i poslovne inteligencije, što je zapravo savršen spoj mog obrazovanja i ljubavi prema video-igrama.

Nordeus fondacija, nakon ovog, organizuje još jedan besplatni obrazovni program, ovog puta za tehnički razvoj video-igara za koji su prijave u toku. Kakvo je tvoje mišljenje o tome?

Svaka pomoć u edukaciji u gejmingu veoma je značajna, i rado bih preporučio ovaj program svima koje zanima tehnički razvoj video igara. Koliko znam, prijave za besplatan kurs su aktuelne do 12.11. i mogu se obaviti preko Nordeus Hub veb-sajta, a obrazovni program traje od 15. novembra do 10. decembra. Nakon četiri nedelje rada svaki polaznik imaće svoju FPS igru.

O Nordeus fondaciji

Nordeus fondacija osnovana je sa ciljem da se pomogne deci i mladima da steknu veštine, znanja i kompetence potrebne za uspeh u digitalnoj ekonomiji kroz podršku obrazovanju i razvoj podsticajnog i kreativnog okruženja.

U oblasti podrške obrazovanju fokus je na sprovođenju inovativnih programa zasnovanih na interdisciplinarnom pristupu, iskustvenom učenju i razvoju kompetenci za 21. vek. Dok u oblasti razvoja ekosistema kreativnih industrija Nordeus fondacija nastavlja sa dosadašnjim naporima Nordeusa kroz programe Nordeus Huba i udruživanjem sa brojnim kompanijama kroz organizacije poput Inicijative Digitalna Srbija i Srpske gejming asocijacije čiji je Nordeus i suosnivač.

Deo Fondacije, Obrazovni centar Nordeus Hub, posvećen je besplatnom obrazovanju mladih u različitim oblastima važnim za razvoj igara. Do sada je kroz obrazovne programe prošlo više od 4.000 polaznika iz cele zemlje i podržano je više od 40 timova. Ovaj centar je direktno doprineo i razvoju talenata za mnoge gejming kompanije u Srbiji.

54 - 0015

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!