DANAS ZASEDA KRIZNI ŠTAB: Da li će biti novih mera u daljoj borbi protiv korone?

B. RADIVOJEVIĆ

04. 11. 2021. u 07:00

U SRBIJI se menja šema dopunske vakcinacije protiv kovida. Ubuduće će se buster doza "Sinofarmove" vakcine davati posle četiri meseca od druge, a "Fajzerove", "Astra Zenekine" i ruske vakcine "sputnjik V" najranije pet meseci posle druge doze.

ДАНАС ЗАСЕДА КРИЗНИ ШТАБ: Да ли ће бити нових мера у даљој борби против короне?

Foto Tanjug

Imunokompromitovane osobe koje su nakon dve primarne, primile i treću dozu mRNK vakcine 28 dana posle druge, četvrti put će zavrtati rukav pet meseci od druge doze. To je odluka Nacionalnog komiteta za imunizaciju, prema kojoj će građani dalje sami birati buster dozu. Da li će biti još nekih promena u daljoj borbi protiv kovida odlučivaće se danas na sednici Kriznog štaba, koji bi trebalo zvanično i da usvoji predlog Tima za škole da jesenji raspust traje od 8. do 15. septembra.

Predlog da đaci još sutra idu na nastavu, jer bi prema proceni epidemiologa, prekid kontakata na devet dana, koliko će deca biti van klupa, presekao lanac prenošenja virusa, ima načelnu podršku većine u Štabu.

Nema, međutim, konsenzusa oko zahteva lekara da se skrati radno vreme objekata do 17 sati, i produži primena kovid-sertifikata na 24 sata, čak ni pored upozorenja medicinskog dela ovog tela da bismo za dve-tri nedelje mogli da budemo u još težoj epidemijskoj situaciji.

Foto Z. Jovanović

U kovid-centrima već tvrde da je situacija teža nego ikad. Iako je u trećem talasu epidemije bilo i više bolnica u sistemu zbrinjavanja zaraženih i više hospitalizovanih, čak i do 10.000, sada je problem izuzetno teško stanje gotovo svih od oko 6.800 hospitalizovanih. Ni pritisak na kovid-centre ne jenjava.

U bolnicu u Batajnici u utorak je primljeno čak 86 pacijenata, a bilo bi i više prijema da je bilo slobodnih mesta.

- Već nedeljama imamo isti broj bolesnika, sada ih je 808, od čega je njih 106 na odeljenjima intenzivne nege, 76 ih je intubirano na mehaničkoj ventilaciji, a 23 je na neinvazivnoj ventilaciji - kaže dr Aleksandra Spurnić, zamenica direktorke kovid-bolnice u Batajnici.

- Samo kada nekoga otpustimo, možemo da primimo novog pacijenta. Ovoliko teških bolesnika niko od nas lekara nikada nije imao.

Doktorka Spurnić kaže da je 95 odsto hospitalizovanih pacijenata - nevakcinisano, najmlađi pacijent ima 23, a najstariji je gospođa od 100 godina, koja je u stabilnom stanju:

- Oni koji su vakcinisani su uglavnom na odeljenjima poluintenzivne nege. U jedinicama intenzivnog lečenja 99 odsto pacijenata je nevakcinisano. Klinička slika je uglavnom ista, s tim da imamo utisak da se kasnije javljaju. U bolnicu dolaze između osmog i 12. dana bolesti, kasnije se javljaju i u kovid-ambulante. Većina zahteva kiseonik odmah po prijemu. Dnevno se u ovoj bolnici potroši 20 tona kiseonika.

Sa sednice kriznog štaba, Foto Tanjug

 

Koliko klinička slika infekcije može da bude teška potvrđuje i dr Snežana Rsovac, iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj. Ona kaže da dve bebe koje su na respiratorima imaju teška oštećenja pluća:

- Vitalno su ugrožene, na mehaničkoj su ventilaciji, sa visokim parametrima i teškim oštećenjima na plućima. Stabilizovane su u odnosu na početak lečenja i očekujemo da ćemo to uspeti da završimo sa nekim pozitivnim ishodom. Nadamo se tome - rekla je dr Rsovac. 

SKORO TREĆINA POZITIVNA

NA virus korona juče je testirano 24.149 osoba, od kojih je 6.726 bilo pozitivno. To je još zabrinjavajući stepen pozitivnosti u odnosu na ukupan broj testiranih. Preminula je još 61 osoba od posledica kovida, a na respiratorima je 279 pacijenata.

BONUS VIDEO: NAŠI HEROJI: Intervju sa doktorkom iz kovid ambulante

 

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)