AKTIVNOST JE PODIGNUTA NA VIŠI NIVO: Seizmološkinja upozorava - "Zemljotres u Kragujevcu problematičan"

Novosti onlajn

03. 11. 2021. u 10:14

ZEMLjOTRESI koji su noćas i jutros pogodili Kragujevac govore da je seizmička aktivnost u Šumadiji podignuta na viši nivo, kaže seizmološkinja Slavica Radovanović.

АКТИВНОСТ ЈЕ ПОДИГНУТА НА ВИШИ НИВО: Сеизмолошкиња упозорава - Земљотрес у Крагујевцу проблематичан

Foto: Printscreen/Jutjub

Kao jedan od scenarija koji bi mogao da se dogodi navodi još jedan zemljotres slične jačine koji je noćas potresao Kragujevac, pa da onda dođe do zatišja, a zatim do jakog udara. 

Radovanovićeva je pre samo dva dana komentarisala zemljotrese koji su pogodili Mladenovac proteklog vikenda. Tada je rekla da je to dokaz da se nakupilo seizmičke energije, da je taj prostor živ, i da se u narednom periodu, možda za desetak godina, može očekivati jak udar u Šumadiji.

Foto: Printscreen/Jutjub

Slavica Radovanović

Posle noćašnjeg zemljotresa u Kragujevcu od 3,9 i jutrošnjeg od 1,9 stepeni po Rihteru, kaže da su oni samo argument više.

Podseća da je ovo najjači zemljotres u Kragujevcu od 1949. godine, kada je bio udar jačine od 4,7 stepeni.

-  Ovo je još jedan argument više. Taj zemljotres kod Kragujevca je vrlo problematičan. U njemu je poslednji zemljotres bio 1949. godine, i bio je solidne jačine, bilo je i štete. Taj rased zapravo povezuje Svilajnac i deo Velike Morave. Videćemo šta će biti - kaže Slavica Radovanović.

Na pitanje šta konkretno znači kad kaže da je zemljotres u Kragujevcu problematičan, objašnjava da moramo da proverimo šta se sve aktiviralo.

- Sada taj prostor mora posebno da se prati, da se vidi ko se aktivirao, a ko se nije aktivirao. I jedno i drugo može da ukazuje na to gde je mesto gde se sprema taj veliki zemljotres - objašnjava ona.  

Postavlja se pitanje da li poslednji zemljotres u Kragujevcu nešto menja:   

- Ne, sad ćemo videti gde će to bliže da se dogodi. Ovo sada samo sve to potencira. Dva zemljotresa u dva dana. To, ipak, svedoči o nekoj aktivaciji čitavog prostora, da je aktivnost podignuta na viši nivo. Može da bude još jedan ovakav sličan zemljotres, kao onaj juče od 3,9, pa onda zatišje, a zatim glavni zemljotres. To je jedan od scenarija koji može da se dogodi. Pratićemo - poručuje seizmološkinja Slavica Radovanović.

(Telegraf)

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

 

BONUS VIDEO:

OVDE JE BIO HRAM VEĆI OD GRAČANICE: Lokalitet Dvorine kod Aranđelovca krije mnoge tajne

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!