DEČJA GRAJA BUDI OSTARELU PLANINU: U pirotskom selu školsko zvono posle tri decenije

Vitomir Ćirić

31. 10. 2021. u 08:24

POSLE tridesetak godina, u pitomini staroplaninskog masiva Vidlič, na levoj obali Visočice, u dotrajaloj školskoj zgradi pirotskog sela Rsovci, opet se oglasilo školsko zvono.

ДЕЧЈА ГРАЈА БУДИ ОСТАРЕЛУ ПЛАНИНУ: У пиротском селу школско звоно после три деценије

Mališani oduševljeni što su dobili školu, Foto V. Ćirić

Devetoro mališana ove jeseni krenulo je u školu, koja je istureno odeljenje pirotske OŠ "Sveti Sava". Do pre samo nekoliko godina na planini koju su nazivali najvećim gerontološkim centrom na otvorenom, malo ko je verovao da će se ovde ikad više čuti dečja graja. Ipak, stigao je život na ostarelu Staru planinu.

- U nižim razredima imamo Jovanu, Lanu i Dimitrija Zlatića, dok su ostali u višim razredima. Od sledeće godine imaćemo još troje mališana u pripremnoj nastavi - govori nam mlada učiteljica Ana Canić, koja je angažovana na određeno vreme. Ana kaže da su deca dobra, talentovana, da ima puno vremena da obrati pažnju na svako dete, da ga pouči, nauči, uvede u svet znanja. Od pre nekoliko dana problem ne predstavljnja ni put do 24 kilometra udaljenog Pirota, jer je selo sa nekih 40 žitelja umesto starog izrovanog, gotovo neprohodnog asfaltnog puta, dobilo novi.

Mališani su očarani svojom učiteljicom za koju kažu da je vole najviše na svetu. Imaju i sklonosti prema pojedinim predmetima. Tako nam Dimitrije otkriva da najviše voli srpski, likovno, prirodu i društvo, Lana i Jovana vole da nauče engleski, ali i druge strane jezike, kao i matematiku. Za razliku od gradskih vršnjaka ne boje se životinja, jer uz njih odrastaju i sazrevaju. Oni iz viših razreda, među kojima je i Staša, u školu će krenuti za koji dan, kada majstori završe uređenje njihove učionice u čije sređivanje lokalna vlast u Pirotu ulaže preko tri miliona dinara.

Staša, Jovana, Lana i Dimitrije Zlatić, Foto V. Ćirić

Ostareli gorštaci, među kojima je najviše onih koji su zagazili u sedmu deceniju, kažu da je najveća sreća kada se kroz selo čuju dečji glasovi, neka pesmica i školsko zvono. To znači da je selo na najboljem putu da opet oživi.

I poslednjih decenija je bilo pokušaja da mladi ljudi ostanu ovde. Jedni, poput braće Petkovića i Slavkovića su kupovali stada ovaca i koza. Ali, onog momenta kada deca moraju da krenu u školu sa majkom idu put Pirota, posao propada, a u selu ostaju samo starci.

Ana Canić, Foto V. Ćirić

Rsovčani veruju da se sada neće desiti ono što se dešavalo svih minulih godina i decenija, a svojevrsna garancija im je farma "Eva", na Belim vodama. Na njoj je sada uposleno tridesetak mladih ljudi, koji izdržavaju svoje porodice. I sama Marija Velimirović, vlasnica farme, sa oko 1.000 ovaca, ima svoju decu, koja će ovde ići u školu dok se ne obnovi ona u Visočkoj Ržani u koju je takođe uključena njena porodica, ali i fondacija "Refarm".

- Najveća radost je kad opet oživi neka seoska škola, kao što je ova u Rsovcima. Učinićemo sve da škola opstane i da ima više dece. Obnovićemo i Dom kulture i most na Visočici koji je oštećen u poplavama, kako bi ljudima ovde omogućili bolji život - rekao nam je gradonačelnik Vladan Vasić.

Hrana za hotel Mirotića

SREDNjI Visok, kome pripadaju i Rsovci, počeo je da se nada boljitku pre nekoliko godina, kada je košarkaš Nikola Mirotić kupio hotel na Planinarskom domu kod Pirota. Nedugo zatim kupljena je i već pomenuta farma na Belim vodama, koja je u tranziciji, kao i sve ostalo, doživela kolaps.

Mirotić na planinarskom domu gradi nov sportsko-rekreativni centar za koji će se hrana proizvoditi na Belim vodama. Upravo ta farma je uposlila roditelje dece, školaraca u Rsovcima, koji imaju sigurne i više nego solidne zarade.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!