PRVA ČARAPANKA NA HIMALAJIMA: Evica Jeremić iz Kruševca se minule sedmice vratila iz Nepala, posle osvajanja vrha Ajland pik

S. BABOVIĆ

30. 10. 2021. u 15:00

PLANINARKA Evica Jeremić je prva žena iz Kruševca, ali i iz Rasinskog okruga koja je uspela da osvoji 6.189 metara visok vrh Ajland pik na Himalajima.

ПРВА ЧАРАПАНКА  НА ХИМАЛАЈИМА: Евица Јеремић из Крушевца се минуле седмице вратила из Непала, после освајања врха Ајланд пик

Sa znamenjem svog planinarskog kluba, Foto Privatna arhiva

Štaviše, u četvoročlanoj ekspediciji "Ikstrim samit tima", koja je upravo pristigla iz Nepala, bila je jedina žena.

Uspon je bio dug i naporan, trajao je od 5. do 22. oktobra, a Evica svedoči da je vredeo svakog koraka načinjenog uprkos brojnim izazovima velikog planinskog venca.

- Osećaj na vrhu bio je neverovatan, vrlo emotivan i teško ga je opisati. Poštujem postupnost i osvajanje Ajland pika je bio moj način da proverim koliko sam dorasla Himalajima, bez obzira na to što imam više od 30 godina planinarskog iskustva. Kada sam pogledala bolje, videla sam da mi je ostalo još dva i po kilometara do Mont Everesta i Locea. Možda neki sledeći put...

Foto Privatna arhiva

Neustrašiva članica PSK "Jastrebac" iz Kruševca je do sada osvajala četiri vrha iznad 5.000 metara nadmorske visine.

- Već i za razmišljanje o usponu na Himalaje su neophodni veliko planinarsko iskustvo, te fizička i mentalna snaga. Ja sam prethodnu godinu posvetila intenzivnim treninzima, posebno tokom zime. Spremala sam se da izdržim prejako sunce, da mi prašina ulazi u oči i usta, dok vetar šiba, a tu su još nedostatakk kiseonika i ranac od 17,5 kilograma na leđima.

Pod punom opremom, Evica se - sa kolegama iz tima: Sašom Panićem iz Beograda, Kraljevčaninom Milošem Tomićem i Aleksandrom Kajmakoskim iz Skoplja - na Ajland pik popela 14. oktobra, simbolično, na Dan oslobođenja Kruševca...

Od Ngime je mnogo naučila, Foto Privatna arhiva

- Ključna je i koordinacija sa vodičem, odnosno šerpasom, a naš Ngima je bio izuzetan. Već sedam puta je osvajao Mont Everest i od njega sam baš mnogo naučila - ne krije Evica.

Inače, ovaj vrh su do sada osvajala samo tri Kruševljanina, iako je tradicija planinarstva u gradu na Rasini veoma duga, a klub čiji je Evica višedecenijski član je među najuspešnijima u Srbiji.

Sa kolegama iz Kraljeva i Skoplja, Foto Privatna arhiva

- Još kao tinejdžerka sam se zaljubila u prirodu, a poslednjih godina je planinarstvo postalo moj stil života. Iako se utisci sa Himalaja još nisu slegli, jednostavno nema odmora i već sam isplanirala da naredni vikend provedem na mom Jastrepcu - zaključuje Evica Jeremić, inače diplomirani ekonomista i stručni saradnik u Samostalnom sindikatu Kruševca.

Prelazak preko visećeg mosta , Foto Privatna arhiva

Veganka odolela iskušenjima

ZATO što su proteini i ugljeni hidrati neophodni na ekstremnim visinama, bilo je sumnji u to da će Evica - kao veganka - moći da izdrži napor. Ali, sve je obavila sa lakoćom, iako u njenoj ishrani nema nimalo mesa...

- U baznim logorima na planini se uglavnom serviraju supe i čajevi, a preovlađuju jela sa vrlo malo piletine, te eventualno lokalni specijaliteti od jaka. Proteine možete unositi i pomoću čokoladica, pa nisam imala bilo kakve poteškoće.

Predah u jednom od logora, Foto Privatna arhiva

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)