GRDOSIJA UHVAĆENA NA TARI: Najveći medved dobio "posebnu" opremu - i ime velikog vojskovođe

N. Janković

25. 10. 2021. u 13:12

PRE nekoliko dana uhvaćena je i obeležena do sada najkrupnija jedinka mrkog medveda na Tari, a gorostas je dobio ime Aleksandar po Aleksandru Velikom.

ГРДОСИЈА УХВАЋЕНА НА ТАРИ: Највећи медвед добио посебну опрему - и име великог војсковође

NP Tara

Primerak zveri koju u užičkom kraju poštuju i vole starosti je od oko 15 godina, težak je 246 kilograma i od sada će „raditi“ za naučnike i nauku u Nacionalnom parku, kao i na Biološkom fakultetu u Beogradu.

- Ovaj gorostas je poneo posebnu ogrlicu za daljinsko praćenje, koja na sebi ima takozvanu akcionu kameru. Zahvaljujući njoj imaćemo priliku da vidimo život medveda iz njihove perspektive. Ovako prikupljeni podaci pomoći će nam da bolje razumemo ponašanje i ekologiju ove ugrožene vrste – rečeno je u Nacionalnom parku Tara.

Obeleževanje zveri koje su postale zaštitni znak najočuvanije srpske planine odvija se u okviru projekta „Tajni život medveda“, čiji je cilj očuvanje biološke raznovrsnosti u Srbiji.

Nekoliko dana pre Aleksandra, po drugi put je obeležen medved Zoran, koji je već bio markiran 2019. godine.

- Kada je prvi put uhvaćen, Zoran je imao tri ili četiri godine i 113 kilograma, a sada, posle nešto više od dve godine, dostigao je 210 kilograma. GPS telemetrija koristi se od osamdesetih godina prošlog veka za praćenje životinja na većim udaljenostima. U određenim intervalima dobijaju se informacije o poziciji na kojoj se nalazi markirana životinja – ističu u Nacionalnom parku.

Krug kretanja mrkih medveda je širok, od jezera Vrutci do obala Drine na istoku i zapadu, do najzbačanijih delova Tare na severu, i Zlatibora na jugu. Većina ih prelazi preko Drine, „gazeći“ hiljade kilometara. Posle ovako velikih putovanja medvedi se vraćaju u svoj areal.

Na ovom području do sada je obeleženo više od 20 jedinki mrkog medveda.

Prema rezultatima dosadašnjih istraživanja, područje Tare naseljava 59 vrsta sisara, oko 140 vrsta ptica, 12 vrsta vodozemaca, 12 vrsta gmizavaca i 19 vrsta riba. Ovde je nastanjena najveća populacija mrkog medveda u Srbiji, a brojnost ove vrste je povećana tokom poslednje decenije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Smeštanje najstarijih članova porodice u dom za stare