ZABRINJAVAJUĆI PODACI: Poralsa zavisnost od društvenih mreža, ugroženo mentalno zdravlje korisnika

V. C. S.

22. 10. 2021. u 17:10

DRUŠTVENE mreže su tokom pandemije ljudima pružile neophodnu povezanost, posebno mladima. Istraživanje kompanije Kaspersky pokazalo je da je više od polovine (53 odsto) korisnika mreža širom sveta više koristilo te aplikacije tokom lokalnih i nacionalnih karantina nego pre pandemije.

ЗАБРИЊАВАЈУЋИ ПОДАЦИ: Поралса зависност од друштвених мрежа, угрожено ментално здравље корисника

Foto Depositphotos

Svakog dana širom sveta, korisnici provode u proseku 1,8 sati na "Fejsbuku", a 11 odsto njih čak četiri do šest sati dnevno. Na "TikToku" globalni prosek iznosi 1,9 sati dnevno, iako se taj broj povećava na 2,3 sata za osobe između 18 i 34 godine. Alarmantno je to što četiri odsto korisnika "TikToka" provodi sedam do osam sati svakog dana na toj aplikaciji! Za "Instagram" globalni prosek iznosi 1,6 sati.

Kada opisuju kako se osećaju dok su aktivni na mrežama, više od polovine (56 odsto) korisnika kaže - "zabavljeno", a više od trećine (36 odsto) - "povezano". Zato će 41 odsto korisnika reći da su društvene mreže "pozitivne" za društvo i politiku, što je dvostruko veći broj od onih koji ih opisuju kao "negativne" (19 odsto).

Korisnici su svesni tamne strane socijalnih mreža i toga da sve vreme ostavljaju informacije o sebi koje će mreže koristiti kako bi pomogle brendovima da ih efikasnije targetiraju reklamama. Takođe se potencijalno izlažu opasnosti da neko iskoristi njihove lične podatke, bilo radi "trolovanja" ili za krađu identiteta.

Zavisnost od društvenih mreža takođe može da ima štetan uticaj na mentalno zdravlje. Gotovo dve trećine (63 odsto) korisnika mogu da se prisete neke vesti o potencijalno negativnom uticaju društvenih mreža, a u okviru te grupe, 70 odsto je promenilo način na koji koriste platforme. Za gotovo četiri od deset korisnika, to je značilo smanjenje vremena koje provode na mrežama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!