SVE O DELTA SOJU U SRBIJI: Koliko se vakcinisanih razbolelo, koja je glavna razlika u odnosu na nevakcinisane i koliko koje cepivo štiti?

Novosti online

26. 09. 2021. u 23:01

PRVO istraživanje delta soja korona virusa, koji je trenutno prisutan u Srbiji, potvrdilo je dve činjenice.

СВЕ О ДЕЛТА СОЈУ У СРБИЈИ: Колико се вакцинисаних разболело, која је главна разлика у односу на невакцинисане и колико које цепиво штити?

Foto: EPA

Vakcinisani se razboljevaju, ali razlika između imunizovanih i onih koji nisu primili vakcinu je drastična i to baš gde je i najbitnije - odlazak u bolnicu i broju onih koji su dospeli na intezivnu negu.

Broj uzoraka je iznad reprezentativnog

Nakon što je pre nekoliko meseci objavljeno istraživanje o uspešnosti svake vakcine posebno, iznova je i proučavanje zaražavanja delta sojem urađeno prvo u Kragujevcu. Broj praćenih slučajeva je jednak broju osiguranika Doma zdravlja Kragujevac - 145.000, a u koji se slivaju svi podaci o kovidu. Broj praćenih slučajeva je iznad reprezentativnog i otuda se rezultati mogu uzeti kao merodavni i ne samo za prostor cele Srbije.

Istraživanje slučajeva oboleljavanja od delte počelo je 1. juna, a prvi presek je napravljen sada, u septembru. Broj obolelih od COVID-a do dana početka istraživanja je bio 25.000 građana pa su posebno praćeni oni koji nisu do tog trenutka preležali bolest. I to, vakcinisani do 1. juna njih 75.020 i oni koji se do tog datuma nisu imunizovali - 45.000 građana. Na dan početka istraživanja dve doze je primilo 65.639, a jednu 9.381.

Foto: Srbatom

Istraživanjeje upravo rađeno jer verzija koja trenutno hara i ne samo u Srbiji je izmenjena varijanta virusa u odnosu na onu kada su pravljene vakcine. Od delta soja obolelo je vakcinisanih - 747 (33.2), a nevakcinisanih 1504 (66.8). U ovom delu istraživanja konstatovano je da je broj obolelih koji su vakcinisani porastao međutim, ukoliko se rezultati uporede sa opštom populacijom dobija se pokazatelj - da su se nevakcinisani tri puta više razboljevali.

Istraživanjem je obuhvaćeno i kako je koja vakcina ‘radila’ na novu verziju virusa. I dalje se kao najuspešnije cepivo pokazuje Fajzer. Najviše obolelih je među onima koji su primili kinesku vakcinu, ali je činjenica da je nju u Srbiji primilo najviše građana. Dakle, od delta soja je obolelo 8.3 građana koji su primi AstraZeneku, od Fajzera 6.8 odsto, Sputnjika 13.6 odsto i Sinofarma 71.4 odsto.

Foto: Tanjug/AP

Do drastične ali i najbitnije razlike dolazi se u delu istraživanja koji su oboleli od kovida morali na lečenje u bolnicu. U slučaju nevakcinisanih to je 75.2 odsto, a vakcinisanih 24.8 odsto. Još uočljivija razlika je kada je reč o intezivoj nezi i stavljanju na respirator - odnos je dva vakcinisana pacijenta u odnosu na 33 nevakcinisanih. Kada je reč o vakcinisanima koji su morali u bolnicu najmanje slučajeva je zabeleženo posle vakcinacije Astra Zenekom.

Dr Baskić: Virus je sada drugačiji

Istraživanje Doma zdravlja Kragujevac kojim rukovodi profesor fakulteta Medicinskih nauka Dejan Baskić se nastavlja.

- Mi smo nastavili naše ranije započeto istraživanje i pratili šta se dešava u novom talasu kada je dominatantan delta soj. Prvi presek je napravljen praktično pred vakcinaciju trećom dozom i po rezultatima se može zaključiti da je nakon šest meseci efektivnost vakcinacije pala, ali i da je virus sada drugačiji. Glavna poruka je, a tome u prilog sada govore i konkretne obrađene brojke u bolnici je manje vakcinisanih od nevakcinisanih. I neoboriva činjenica je da vakcine štite od teških kliničkih slika - poručuje profesor Baskić.

BONUS VIDEO - NIKADA NIJE BILO TEŽE: Reporteri "Novosti" u crvenoj zoni kovid bolnice u Batajnici

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu