ŠTA ČEKAJU NEVAKCINISANI? Doktori upozoravaju – U bolnicama više od 5.000 ljudi, korona menja i rad škola!

Tanjug

22. 09. 2021. u 18:02

VIŠE od 5.000 ljudi trenutno je smešteno u kovid odeljenja u bolnicama širom Srbije, a danima unazad broj novoobolelih na dnevnom nivou premašuje tu brojku.

ШТА ЧЕКАЈУ НЕВАКЦИНИСАНИ? Доктори упозоравају – У болницама више од 5.000 људи, корона мења и рад школа!

Foto Z. Jovanović

Doktori upozoravaju da je potrebna brža i masovnija vakcinacija i da je sve više zaražene dece i trudnica, koji imaju teže kliničke slike.

U ovom trenutku prvu dozu vakcine protiv korona virusa primilo je 53 odsto punoletnih građana Srbije, a drugu 51 odsto njih, što prema oceni lekara nije dovoljno za kolektivni imunitet.

- Šta čekaju nevakcinisani, zašto ne zasuču rukav? - upitao je u utorak državni sektetar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek.

Stav struke je da nas samo vakcinacija izvlači iz epidemije i pražnjenja kovid bolnica koje su ponovo svoje kapacitete usmerile na obolele, kojih je trenutno više od 5.000.

Svaki četvrti na kiseoniku

U najvećoj kovid bolnici u Batajnici smešteno je više od 700 pacijenata pozitivnih na koronu, u KBC "Dragiša Mišović" na lečenju je 170 kovid pacijenata, a skoro svaki četvrti zahteva kiseoničnu terapiju. U toj zdravstvenoj ustanovi na lečenju je i 40 dece.

KBC "Zvezdara" peti put se vratila u kovid sistem, na lečenju su 64 pacijenta, a najmlađi ima samo 20 godina. Direktor te zdravstvene ustanove Petar Svorcan poziva na vakcinaciju, kao i epidemiolog Predrag Kon koji je ocenio da će se epidemiološka situacija u Srbiji pogoršavati u narednim danima.

Kon je rekao da je očigledno da se građani ne pridržavaju epidemioloških mera i da je po njegovom mišljenju rešenje u uvođenju određenih kazni za one koji ih ne poštuju.

U mnogim zemljama u restorane, ustanove i javni prevoz ne može se bez propusnice / Foto EPA

Kovid propusnice su spremne

Kovid propusnice su spremne, ali se čeka finalna odluka, poručili su nadležni, dok sa druge strane virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu Milanko Šekler smatra da je već kasno da one daju pravi efekat.

Na ozbiljnu epidemiološku situaciju ukazuje i podatak da su u KBC "Dragiša Mišović" u martu i aprilu prošle godine bile lakše kliničke slike zaraženih trudnica, a sada je uvećan njihov broj i potvrđena teža stanja.

U Opštoj bolnici u Čačku hospitalizovano je 125 pacijenata, u ZC Vranje 134 obolelih, od kojih je na kiseoniku 60 njih. I u Prokuplju je ozbiljna epidemijska situacija, tokom prošle nedelje zabeležen je rekordan broj građana koji su se javili na preglede - oko 350, a svaki treći je pozitivan. I drugi okruzi u Srbiji beleže skok broja novozaraženih, pa je tako u bolnicama u Zlatiborskom okrugu već više od 500 kovid pacijenata.

Foto: Depositphotos

 

Škole sve više uvode onlajn nastavu i kombinovani model

Sve kompleksnija epidemiološka situacija primorala je i osnovne škole da promene sistem rada, koji je sada za učenike 7. i 8. razreda u devet lokalnih samouprava po kombinovanom modelu.

I u srednjim školama u 45 lokalnih samouprava od ponedeljka se primenjuje kombinovana nastava, dok je onlajn nastava u osam opština i gradova.

Prema najnovijem preseku, korona virus u Srbiji u poslednja 24 časa potvrđen je kod još 7.201 osobe, od testiranih 23.408 uzoraka. Preminulo je još 39 obolelih, a na respiratorima je 195 pacijenata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (3)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)