SPOJILI IH RITMOVI MARŠEVA I VALCERA: U Kikindi osnovan "Omladinski duvački orkestar Srbije" kojeg čini 40 mladih muzičara iz 15 gradova

R. ŠEGRT

21. 08. 2021. u 14:00

SRPSKI muzičari, njih 40 iz 15 mesta naše zemlje, osnovali su u Kikindi "Omladinski duvački orkestar Srbije". Članovi su uzrasta od 15 do 30 godina i učenici su osnovnih i srednjih muzičkih škola, studenti i profesori.

СПОЈИЛИ ИХ РИТМОВИ МАРШЕВА И ВАЛЦЕРА: У Кикинди основан Омладински дувачки оркестар Србије којег чини 40 младих музичара из 15 градова

Izvode i "Koncert ljubavi" komponovan baš za duvački orkestar / Foto R. Šegrt

Njihove trube, flaute, klarineti, horne, bubnjevi, tromboni, čineli i drugi instrumenti najpre su zasvirali u Kikindi, toliko snažno da su se čuli do Mađarske, a njihovih 16 kompozicija trebalo bi da čuje i publika u Beogradu, Pančevu, Subotici, Šidu, Senti, Novom Sadu i drugim mestima odakle su mladi muzičari.

Prvi koncert održali su u četvrtak uveče ispred Gradske kuće u Kikindi, a drugi nastup imali su već u petak u Mađarskoj, u mestu Mako, na 28. međunarodnom festivalu duvačkih orkestara.

Ideja o osnivanju ovakvog orkestra nastala je pre godinu dana kada su se u Zrenjaninu sreli Kikinđanin Albert Nađ i Pančevac Boris Matijević, dirigent. Obojica Banaćana znala su da u Srbiji nema mnogo ovakvih orkestara, ali da ima mnogo muzičara na duvačkim instrumentima koje samo treba okupiti.

- U Kikindi se našlo plodno tle. Albert je reorganizovao Duvački orkestar Dobrovoljnog vatrogasnog društva i uspeo je da animira Gradsku upravu, Kulturni centar i muzičare. Potom smo pozvali kolege iz Beograda, Novog Sada, Niša, Pančeva, Sente..., osnovali kamp i formirali orkestar sa dobrim repertoarom - kaže, za "Novosti", Boris Matijević, koji u Pančevu vodi Duvački orkestar i Muzički centar.

Iza njega je više od 40 godina iskustva, radio je u školi, vodio horove i orkestre, dečje opere, pokrenuo takmičenja i festivale. Osnivač je pančevačkog "Raspevanog proleća" koje traje već 41 godinu i organizator muzičkog života u gradu na Tamišu. U Kikindi je pre dvadesetak godina vodio multiumetnički kamp.

- Verujem da smo napravili dobar orkestar, sa ozbiljnim repertoarom. Imamo heterogen sastav, koji smo uspeli da spojimo u dobru harmonsku osnovu. Čine ga mladi muzičari bez ikakvog orkestarskog iskustva, studenti, ali i nekoliko mladih profesora koji mnogo pomažu. Sviramo marševe, valcere, a izvodimo i vrlo zahtevan "Koncert ljubavi" pisan baš za duvački orkestar. Sa instrumentima smo u disproporciji, imamo manje drvenih instrumenata, a više limenih, ali se nadamo da će se orkestar bogatiti - iskren je dirigent Matijević.

U dug muzički život "Omladinskog duvačkog orkestra Srbije" veruje i Aleksandra Paunović, flautistkinja iz Beograda.

- Mladi muzičari imaju mnogo poleta, volje i energije. Vrlo sam zadovoljna, jer sam saznala ono na šta dosad nisam obraćala pažnju, iako sma pedagog u muzičkoj školi. Zajednička energija dovela je do dobrog rezultata - kaže Aleksandra.

Mađu najmlađim članovima je Bela Gazdag iz Sente. Završio je osnovnu muzičku školu, svira klarinet i kaže da je dobro biti u orkestru, jer kolektivni rad daje novo iskustvo. Pridružio im se i profesor Goran Gojević, koji živi u Kanadi i u Torontu već 20 godina u državnoj osnovnoj školi podučava mlade muzičare isto kao što to čini njegov kolega Boris.

- Rado sam se pridružio mladim muzičarima, jer oni imaju veliki entuzijazam. Ovaj projekat, međutim, neće opstati ako ga neko ne podrži i ako izostane dobra organizacija. Ništa neće vredeti kvalitetna muzika, ljubav, volja, trud i želja pojedinaca, ako ne bude zvanične podrške - uveren je profesor i klarinetista Gojević.

NOTE IZ TORONTA

DONEO sam dva kofera nota iz Toronta. Tamo su hteli da ih bace, ali sam ih zamolio da ih ponesem u Srbiju. Ovo je jedinstven orkestar ovog tipa u Srbiji i neko mora da ga podrži, jer nije skup projekat - navodi profesor Goran Gojević.

PODRŠKA I OD MINISTARSTVA KULTURE

STUDENT medicine, Kikinđanin Albert Nađ, je organizaciono-tehnički direktor orkestra. Kolegama je poznat iz Duvačkog orkestra Dobrovoljnog vatrogasnog društva.

- Naš omladinski je četvrti ovakav orkestar u Srbiji, jedan je reprezentativni Orkestar garde Vojske Srbije, drugi je u Nišu, a treći ima MUP. Nosilac ovog projekta je Muzički centar Pančevo. Podržali su nas Ministarstvo kulture, Grad Kikinda i njegov Kulturni centar - objašnjava Nađ.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna