POSLE PLAŽE I MORA NA TESTIRANJE: Krizni štab zaseda u ponedeljak ili utorak, epidemiolozi će predložiti još jednu preventivnu meru

B. RADIVOJEVIĆ

19. 08. 2021. u 10:12

SVI parametri pokazuju pogoršanje epidemiološke situacije, a naročito zabrinjava porast broja pacijenata u bolnicama, gde je sada 894 obolelih, od kojih je 30 na respiratorima.

ПОСЛЕ ПЛАЖЕ И МОРА НА ТЕСТИРАЊЕ: Кризни штаб заседа у понедељак или уторак, епидемиолози ће предложити још једну превентивну меру

U bolnicama 849 kovid pacijenata / Foto D. Milovanović

Iako je u poslednja 24 sata kovid bio fatalan za šestoro, prema poslednjim podacima u teškom stanju, na aparatima za veštačko disanje, nalazi se četvoro obolelih više nego u utorak. Za dan je infekcija potvrđena kod još 1.497 osoba, a lekari upozoravaju da iz nesigurne idemo u nepovoljnu epidemiološku situaciju i da će broj inficiranih i dalje biti u porastu.

Samo u kovid-bolnici u Batajnici leči se 188 bolesnika, a u sredu je bilo 30 prijema. Prema rečima dr Tatjane Adžić, direktorke bolnice, više od 90 odsto hospitalizovanih nije vakcinisano. - Uglavnom je reč o muškarcima mlađim od 40 godina - kaže dr Adžić, za "Novosti". - U jedinici intenzivne nege imamo 29 bolesnika, od kojih je 13 intubirano, u najtežem stanju. Muškarci koji leže u Batajnici u najvećem broju slučajeva nemaju prethodne bolesti, dok većina žena ima neku prethodnu bolest - reumatološku, malignu, dijabetes, hroničnu opstruktivnu bolest pluća ili su gojazne. Toliko su teška i neočekivana pogoršanja da smo otvorili drugu jedinicu intenzivne nege. U planu je, nažalost, otvaranje i trećeg odeljenja intenzivne nege.

I pored očiglednog zamaha virusa, još se ne zaoštravaju protivepidemijske mere. Dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba, očekuje da će broj zaraženih da raste do kraja meseca zbog povratka naših građana iz inostranstva sa odmora, među kojima mnogi dolaze sa infekcijom. Na sednici Kriznog štaba, koja bi trebalo da bude u ponedeljak ili u utorak, lekari će, pored ograničavanja okupljanja, kako je potvrđeno "Novostima", predložiti i uvođenje PCR testa po povratku u zemlju. Ni u medicinskom delu ovog tela, ipak, ne nadaju se mnogo da bi ovakav predlog mogao da bude prihvaćen, jer za to ne postoji konsenzus.

I za Krizni štab, čije zasedanje je tražio medicinski deo ovog tela, prioritetni cilj je i dalje povećanje obuhvata vakcinacijom. Građanima jeste ostavljeno da sami biraju treću dozu, kao i prve dve, ali među stručnjacima, ipak, preovlađuje stav da bi imunizaciju protiv kovida trebalo nastaviti istim cepivom. Dr Predrag Kon, epidemiolog, kaže da je to važeći stav vakcinologije. I profesor dr Ljiljana Gojković Bukarica sa Instituta za farmakologiju i kliničku farmakologiju beogradskog Medicinskog fakulteta, smatra da je idealno da dodatna, buster doza, bude vakcina istog proizvođača.

U najvećoj dilemi su vakcinisani kineskim "sinofarmom", koji bi sada u velikom broju da prime neku drugu vakcinu.

- Zasada ne postoji zvanična preporuka nekog relevatnog tela za kombinovanje vakcina. Zemlje koje su to radile nisu imale dovoljno količina vakcina istog proizvođača. I kao što je rekao dr Predrag Kon, stav vakcinologije koji do sada važi je jasan: ići sa istim proizvođačem - rekla je dr Gojković Bukarica.

Doktor Tiodorović kaže da više od 92 odsto hospitalizovanih zbog kovida nisu vakcinisani.

- Nevakcinisani su u većem riziku da obole sa težom kliničkom slikom. Prošle noći preminuo je pacijent od 22 godine koji nije bio vakcinisan, zato smo počeli sa trećom dozom i sa njom ćemo pokušati da zaštitimo stanovništvo - rekao je Tiodorović.

"SPUTNjIK LAJT" POSLE "FAJZERA"

DIREKTOR Centra "N. Gamaleja" prof. Aleksandar Ginzburg ponudio je kompaniji "Fajzer" da naprave istraživanje tako što će onima koji su primili dve njihove vakcine kao treću dati "sputnjik-lajt". Ginzburg smatra da bi to moglo da podigne efektivnost vakcinacije u borbi protiv delta soja. On tvrdi da je efikasnost ruske vakcine protiv soja delta 83 odsto. Kod zapadnih vakcina efikasnost je niža. (B. V.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NA TARI POČINJE NAPLATA ZA VOZILA: Za dolazak automobilom 300 dinara