SLIKA SE VRAĆA U MUZEJ VOJVODINE: Nakon suđenja, očekuje se analiza autentičnosti poznatog dela "Blagoveštanski sabor"

Lj.P.

13. 08. 2021. u 09:29

POKRAJINSKI sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i Muzej Vojvodine sa radošću su primili vest da su Služba za borbu protiv organizovanog kriminala Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i švajcarska policija uspešno sprečili prodaju slike “Blagoveštenski sabor u Sremskim Karlovcima 1861.” čuvenog slikara Vlaha Bukovca.

СЛИКА СЕ ВРАЋА У МУЗЕЈ ВОЈВОДИНЕ: Након суђења, очекује се анализа аутентичности познатог дела Благовештански сабор

Blagoveštenski sabor (Muzej Vojvodine) / Foto (Wikiwand)

Ova značajna slika, kako se navodi u saopštenju, predstavlja delo koje je Bukovac uradio prema porudžbini povodom 40-godišnjice Sabora, a na osnovu starije litografije. Pomenuta litografija urađena je prema originalnoj fotografiji Sabora, koju je izradio novosadski fotograf Stefan Vulpe. Na slici je predstavljen crkveno-narodni Sabor Srba kojim je predsedavao patrijarh Josif Rajačić, održan na Blagovesti 1861. godine.

- Blagoveštenski sabor jedan je od najznačajnijih događaja za istoriju autonomije Srba u Ugarskoj na kojem su Srbi tražili svoju političko-teritorijalnu autonomiju, koja bi uključila teritorije na kojima pretežno žive Srbi, u kojoj bi zvanični jezik bio srpski, a zvanično pismo ćirilica – navodi se u saopštenju. - Na slici su prikazana 82 autentična portreta učesnika Sabora, crkvenog klera, političkih stranaka i građana, među kojima se nalazio i Svetozar Miletić. Autor se potpisao u donjem desnom uglu, ćiriličnim malim slovima: vlaho bukovac cavtat 1901.

Vlasništvo Muzeja Vojvodine slika je postala otkupom 15. aprila 1953, a prilikom provale u Dvorac u Čelarevu 28. novembra 1993. ukradena je zajedno sa još tri slike. U tom trenutku u čelarevskom dvorcu, depandansu Muzeja Vojvodine, nalazila stalna postavka stilskog nameštaja.

- Pred nama je sudski postupak, nakon kojeg će se, verujemo, ovo značajno delo vratiti u Muzej Vojvodine, u čijem fundusu se prvobitno i nalazilo – navodi se dalje u saopštenju.

- Verujemo da se radi o originalu, a kada se delo vrati u Muzej, izvršićemo dodatne fizičko-hemijske analize kako bi smo stoprocentno potvrdili njegovu autentičnost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Na ovom ostrvu sve je po definiciji savršenog odmora!