NOVO RUHO NUŠIĆEVOJ "EVROPI": Počela rekonstrukcija hotela u Kuršumliji, kultnog mesta i obeležja ovog grada u Toplici

D. ZEČEVIĆ

12. 08. 2021. u 11:25

JEDAN od najstarijih objekata u Kuršumliji, hotel "Evropa", dobiće novi savremeniji izgled ali i novu namenu.

НОВО  РУХО НУШИЋЕВОЈ ЕВРОПИ: Почела реконструкција хотела у Куршумлији,  култног места и обележја овог града у Топлици

Foto Arhiva

Radovi na rekonstrukciji ovog objekta u centru grada uveliko traju, a finansira ih preduzeće "Planinka" koje je njegov vlasnik.

Ovo bi bila tek vestica za novinski stubac da je reč o nekom običnom hotelu. Ali, niti je kuršumlijska "Evropa" običan hotel, niti je rekonstrukcija svakidašnja budući da će on sada postati Gradska kuća i svojevrstan muzej. Kako i ne bi ako se zna da je u njemu odsedao Branislav Nušić i baš u njega naveo čuvenog kapetana Jerotija Pantića i još čuvenijeg sreskog špijuna Aleksu Žunića da tragaju za sumnjivim licem. Među gostima je, veruje se, bio i kralj Petar Prvi Karađorđević.

- Hotel "Evropa" u centru Kuršumlije izgrađen je 1892. godine i imao je osam gostinskoh soba. Bio je luksuzan i poznat, pa su u njemu boravile i u njega svraćale mnogobrojne poznate ličnosti i viđeniji ljudi koji su iz raznih krajeva putovali u Prištinu, Skoplje, Grčku... Bio je stecište diplomata i trgovaca, a među najpoznatijima koji su u "Evropi" odsedali bili su Branislav Nušić dok je službovao u srpskim konzulatima u Osmanskom carstvu: u Prištini, Bitolju i Skoplju, i književnik Milutin Uskoković. Oni će dobiti spomen-sobe u novom muzeju - otkriva nam Radovan Raičević, direktor preduzeća "Planinka" u Kuršumliji.

Foto Arhiva

PLAN Nekadašnji i budući izgled hotela-muzeja, Foto Arhiva

Ove godine hotel "Evropa", kako kaže, slavi i 130 godina začetka turizma u opštini, pa su odlučili da se najčuveniji objekat koji ima veliki značaj za Kuršumliju i opštinu renovira uz saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika u Nišu.

Radovan Raičević, Foto D. Z.

- "Evropa" će zadržati staru draž, a dobiće novo ruho. Nova zgrada će sačuvati izgled stare "Evrope" ali ćemo je osavremeniti i dograditi i dobiće sasvim novu namenu. Više neće imati sobe za smeštaj, već će predstavljati svojevrsnu Gradsku kuću. Biće to muzej sa stalnim postavkama u kojem će se održavati razni kulturni događaji - otkriva nam Radovan Raičević, direktor preduzeća "Planinka" u Kuršumliji.

Kralj Petar Prvi Oslobodilac, Foto Vikipedija

Književnik Milutin Uskoković, Foto Arhiva

Buduća stalna postavka muzeja, kako kaže naš sagovornik, predstavljaće bogato arheološko i kulturno-istorijsko nasleđe kuršumlijskog kraja, od perioda predneolita, preko rimskog i vizantijskog doba i srednjovekovnog razdoblja do današnjih dana.

Među eksponatima će se naći replike alata, naoružanja, uniformi, kopije fresaka i ordenja.

- Poseban deo postavke biće posvećen Nemanjinim zadužbinama u Kuršumliji, pre svega Manastiru Svetog Nikole i Svete Bogorodice.

Tako će na slikovit način biti predstavljeni počeci stvaranja srpske države i gradnja prvih zadužbina Stefana Nemanje - pojašnjava naš sagovornik.

Pažnja će sa ponosom biti posvećena učesnicima balkanskih i Prvog svetskog rata iz kuršumlijskog kraja. Na taj period naše istorije podsećaće mnogobrojne fotografije učesnika oslobodilačkih ratova i njihove kratke biografije.

Pripadnici po junaštvu čuvenog Gvozdenog puka, imaće svoj prostor, kao i nosioci Ordena Karađorđeve zvezde sa mačevima.

Toplički ustanak, takođe će imati značajno mesto u budućoj postavci, dok je u planu da postavka dobije i nekoliko spomen-soba posvećenih značajnim ličnostima koje su odsedale u ovom hotelu.

MUZEJ I SPOMEN-SOBE

ŽELIMO da se naši građani i gosti Kuršumlije na jednom mestu upoznaju sa bogatom istorijom ovog kraja, ali i da pokažemo da mi kao turističko preduzeće brinemo o razvoju našeg grada. Na objektu ćemo dograditi sprat tako da će ukupna površina biti 1.500 kvadrata. Osim postavki i spomen-soba, biće prostora i za galeriju ali i restoran gde će umetnici, izlagači, posetioci muzeja i drugi gosti moći da se odmore - kaže Radovan Raičević, direktor "Planinke".

REKONSTRUKCIJA Radovi uz saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika u Nišu, Foto D. Zečević

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)