JUNACI RASTU KRAJ RASINE: "Najplemenitiji podvig" našeg lista "primio" se najviše u ovom kraju

S. BABOVIĆ

06. 07. 2021. u 10:41

U PROTEKLIH osam godina, čak šest dobitnika nagrade "Najplemenitiji podvig godine", koju tradicionalno dodeljuju "Večernje novosti", bilo je iz Rasinskog okruga.

ЈУНАЦИ РАСТУ КРАЈ РАСИНЕ: Најплеменитији подвиг нашег листа примио се највише у овом крају

Foto P. Milošević

Ove godine nagrađen je Miroljub Milanović iz Kaonika kod Kruševca, koji je život posvetio humanitarnom radu nakon što je u saobraćajnoj nesreći, 2015, izgubio sina Marka.

Milanovići su osnovali Udruženje koje nosi Markovo ime i za manje od šest godina pomogli brojnim mališanima, školama, mladima, siromašnima, bolesnima širom Srbije.

Junaci koji su prethodnih godina nagrađivani u akciji, koju su ovog leta "Novosti" organizovale 58. put, različitih su generacija. Zoran Ilić iako tada uveliko u osmoj deceniji, otvorio je 2013. godine svoju kuću u Kruševcu za besplatan boravak đaka i studenata dok traje njihovo školovanje.

Trsteničanin Miloš Mitrović (35) je u vreme najvećih poplava u Srbiji 2014. godine, na Zapadnoj Moravi, uspeo da spase čitav most kada se veliko deblo zaglavilo kod konstrukcije. Isekao je drvo tako što je visio ispod mosta privezan užadima. Ovaj most bio je važan i zbog vodosnabdevanja.

Pripadnici Policijske stanice u Varvarinu, Slavoljub Anđelković i Dejan Stojanović su 2016. godine iz Velike Morave izvukli davljenika starog 23 godine i zato bili nagrađeni na dodeli 2017. godine. Godinu dana kasnije nagrađen je Marijan Arsić (39), koji je iz Zapadne Morave kod Kukljina izvukao mladića Dragana Tripkovića i spasao mu život.

PODSTREK

PRVE naše aktivnosti bile su inicijative da se izgrade zaštitne ograde pored škola i usporivači saobraćaja. Dobile su podršku više nadležnih institucija i tako smo krenuli - seća se Miroljub.

- Potom smo nastavili i sa drugim akcijama. Plaketa "Najplemenitiji podvig godine" nam znači, jer je kruna svih dosadašnjih nagrada za naš rad, ali i veliki podstrek budućim aktivnostima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili