DETE SE MOŽE UDAVITI ZA MANJE OD POLA MINUTA: Ovo morate da znate ukoliko idete sa mališanima na odmor - važni saveti za bezbednost u vodi

Novosti onlajn

03. 07. 2021. u 09:07

SA prvim visokim temperaturama gotovo da svi hrle na lokalna kupališta - reke, jezera, bazene... Međutim, ovaj vid zabave nosi sa sobom i brojne rizike, a najveći je onaj od utapanja.

ДЕТЕ СЕ МОЖЕ УДАВИТИ ЗА МАЊЕ ОД ПОЛА МИНУТА: Ово морате да знате уколико идете са малишанима на одмор - важни савети за безбедност у води

FOTO: V.Ć.

Kako prenosi Gradski zavod za javno zdravlje Beograd, brojne statistike pokazuju da je utapanje vodeći uzrok smrti dece do pet godina starosti i jedan od osnovnih uroka smrti u svim ostalim uzrasnim grupama dece.

Da bi se dete utopilo dubina vode ne mora da bude velika - bebe i mala deca mogu da se utope i u vodi dubokoj svega nekoliko centimetara!

Dok se mala deca najčešće utapaju u veštačkim rezervoarima vode poput kade ili bazena, starija deca se češće utapaju u prirodnim, tzv. otvorenim vodama (rekama, jezerima, morima...), a sa uzrastom raste i rizik od ovakvih utapanja.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)