POSLE UKIDANJA ROMINGA NA ZAPADNOM BALKANU: Evo koliko će vas koštati telefoniranje iz Grčke

Novosti online

30. 06. 2021. u 19:38

ROMING između Srbije, BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i Albanije od danas će zvanično buti ukinut, a izuzetno značajna stvar je i ta što će za građane Srbije cene telefoniranja u romingu sa Grčkom biti niže od 50 do 90 odsto.

ПОСЛЕ УКИДАЊА РОМИНГА НА ЗАПАДНОМ БАЛКАНУ: Ево колико ће вас коштати телефонирање из Грчке

Ilustracija / Foto Depositphotos

Naime, od 1. jula, kako je ranije najavljeno, potpuno se ukida roming na teritoriji zapadnog Balkana, a to znači da će cene po kojima su građani razgovarali, slali SMS poruke i koristili podatke na mobilnim mrežama u nacionalnom saobraćaju biti identične na teritoriji zapadnog Balkana.

Međutim, uvedena je politika fer korišćenja koja podrazumeva da ukoliko u periodu od četiri meseca dođe do pretežnog ili isključivog korišćenja kartice srpskog operatora u nekoj od navedenih okolnih zemalja, operator će opomenuti korisnika. Ukoliko ne postupi po upozorerenju, operator ima pravo da naplati naknadu za roming.

Sa druge strane, sniženjem cena roming tarifa u Grčkoj postignute su značajne ekonomske olakšice za naše građane, rekla je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija.

- Kako bi cene u romingu u Grčkoj bile kao u nacionalnom saobraćaju očekujemo da i grčki operatori izađu sa nižim veleprodajnim tarifama za usluge koje pružaju. Međutim, zahvaljujući srpskim operatorima već sada su cene rominga za na naše građane značajano snižene, i to od 50 do 90 odsto za dolazne i odlazne pozive, od 48 do 83 odsto za poruke i čak do 99,89 odsto za prenos podataka.

 

Foto AP

U Telekomu Srbija ističu da će "primena sporazuma o ukidanju rominga za zemlje Zapadnog Balkana korisnicima omogućiti da pogodnosti koje imaju u Srbiji koriste i u Albaniji, Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori i BiH.

- Na osnovu sporazuma, korisnici koji budu boravili u tim zemljama imaće na raspolaganju besplatan nacionalni saobraćaj koji već imaju u tarifama i/ili dodacima koje inače koriste u Srbiji. U taj saobraćaj se ubrajaju nacionalni minuti, SMS i prenos podataka. Prilikom potrošnje besplatnog saobraćaja u okviru tarife i/ili dodatka, dodatna naknada im neće biti naplaćena, a kada to potroše, naplata saobraćaja će biti jednaka cenama u domaćem saobraćaju - navode i dodaju da je prilikom ulaska u stranu zemlju, dovoljno da korisnik na telefonu automatski ili ručno odabere mrežu operatora čije usluge želi da koristi u romingu.

Tarifiranje u Grčkoj

Usluga Telekom / Telenor / A1 Srbija

Odlazni pozivi 19,06 / 49,9 / 49

Dolazni pozivi 3,58 / 11,9 49

SMS 4 5,9 14,9

Prenos podataka/MB 1 1 90

* Cene su u dinarima

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!