VREMENSKA PROGNOZA DONOSI PROMENU: Meteorolog Đorđe Đurić najavio pad temperature, u nekim delovima zemlje padaće kiša i grad

Novosti online

29. 06. 2021. u 13:31

METEOROLOG Đorđe Đurić objavio je da nam vremenska prognoza od četvrtka donosi osveženje i znatno prijatnije temeperature.

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ДОНОСИ ПРОМЕНУ: Метеоролог Ђорђе Ђурић најавио пад температуре, у неким деловима земље падаће киша и град

Foto: Depositphotos/Jutjub/Happy Tv

Toplotni talas još danas i sutra, temperatura do 38°C. Od četvrtka znatno prijatnije. Na zapadu Kanade 48°C, za tri stepena srušen nacionalni rekord

Pred nama je sunčan i vreo dan. Makismalna temperatura biće od 34 do 38°C, u Beogradu do 36°C.

U Srbiji i u sredu sunčano i tropski toplo. Duvaće slab do umeren zapadni i jugozapadni vetar, krajem dana u skretanju na severozapadni. Minimalna temperatura od 16 do 24°C, maksimalna dnevna od 34 do 38°C, u Beogradu do 36°C.

Zbog veoma visokih temperatura, danas i sutra preporučuje se ogroman oprez na otvorenom i smanjenje aktivnosti na minimum, dok je potreban oprez i zbog veoma visokih vrednosti UV zračenja, pa se ne preporučuje izlaganje suncu duže od 15 minuta bez adekvatne zaštite. Ogroman oprez neophodan je i u saobraćaju i da se u najtoplijem delu dana ne kreće na put. Inače, kako su spoljne temperature vazduha i do 38°C, na suncu i mnogo više, u prostorijama i vozilima sa rashladnim uređajima, temperaturna razlika između spoljne i unutrašnje sredine ne bi trebala biti viša od 7 do 10 stepeni, jer organizam može doživeti i šok, kao i pri slučaju naglog ulaska u bazene, reke, mora i druge vodene površine.

I ova vrelina posledica je strujanja veoma tople vazdušne mase sa severa Afrike u sklopu jugozapadnog strujanja. Za razliku od prethodnog toplotonog talasa, koji je prethodne sedmcie doneo temperature do 40°C, u Beogradu do 39°C, aktuelni toplotni talas biće za oko dva stepena manje intenzivan.

Već od četvrtka sledi pad temperatura za 5 do 7 stepena, pa nas u petak i za vikend očekuju vrednosti oko 29-30°C. Bićemo pod uticajem ciklona iznad centralne Evrope, pa se očekuje smena sunčanih i oblačnih intervala i znatno prijatnije vreme, usled priliva nešto svežije vazdušne mase sa severozapada, pa će temperature biti oko prosečnih letnjih vrednosti. Tek ponegde se očekuju lokalni pljuskovi sa grmljavinom, a u četvrtak kasnije posle podne ponegde se očekuju grmljavinske nepogode sa gradom. Ipak, i pored osveženja i lokalnih padavina, intenzivnije padavine se ne očekuju, osim lokalno u sklopu manjih grmljavinskih nepogoda.

Vrela vazdušna masa zahvatila je severozapadni deo Sjedinjenih Američkih Država i zapadni deo Kanade. Temperature već danima prelaze 40°C, pa čak i 45°C, a rekorder je unutrašnji deo Britanske Kolumbije gde je temperatura pre dva dana probila rekord i dostigla 46,6°C, a juče neverovatnih 47,9°C, pri čemu je srušen nacionalni rekord za celu Kanadu. U pitanju je mesto Lytton. Mesto se nalazi u dolini, usred planinskih venaca, udaljeno je od obale Pacifika i Vankuvera. Ovo mesto nalazi se u pojasu između blage okeanske klime sa uticajem mediteranske klime, koja preovladava u obalnom pojasu oko Vankuvera i između veoma oštre kontinetalne i planinske klime. Ukoliko ovo mesto uporedimo sa nekim mestom u Evropi, to je kao da se temperatura od 48°C izmereila negde u centralnoj Evropi ili na krajnjem jugu Švedske, što je nezimislivo, s obzirom na to da su ovako ekstremno visoke temperature u Evropi do sada merene samo u Atini i na jugu Španije. Kada je Severna Amerika u pitanju, ovakve temperature beleže se redovno na jugozapadu Sjedinjenih Američkih Država i to u polupustinjskim i pustinjskim predelima jugoistočne Kalifornije, Nevade i u Arizoni.

Temperatura od 48°C do sada je bila nezamisliva, ne samo za ovo mesto u Kanadi, već za celu Kanadu i severozapadni deo Amerike. 

Prethodno su temperature u ovom delu Kanade najviše dostizale 44°C, a rekord od 45°C bio je na jugu Kanade, uz pogranični deo sa SAD. 

I dok kopno Severne Amerike ''gori'', hladna okeanska struja nedaleko uz obalu Pacifika uslovljava veoma blage temperature od  obala Kalifornije do Oregona, uz vrednosti od 16 do 24°C, dok je u južnijim i severnijim mestima duž obale ona oko 30°C. Usled ovakve raspodele temperature, razlika između obale Pacifika u unutrašnjeg dela kopna Amerike je i po više od 20, pa i do 30 stepeni i to na malom prostoru, pri čemu je temperaturni gradijent veoma izražen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?