PETNICA SE PONOVO OGLASILA: "Žao nam je što nismo ranije prepoznali značaj problema"

Novosti onlajn

28. 06. 2021. u 12:05

PET ženskih osoba odlučilo je da progovori o seksualnom nasilju doživljenom u Istraživačkoj stanici Petnica od 2003. do 2014. godine

ПЕТНИЦА СЕ ПОНОВО ОГЛАСИЛА: Жао нам је што нисмо раније препознали значај проблема

Foto D. Milovanović

- Žene koje hrabro govore o svojim iskustvima su naše saveznice u borbi za društvo bez nasilja i uznemiravanja. Seksualno nasilje je postalo društveno relevantna tema o kojoj se sve više otvoreno govori u javnom diskursu i Petnica je spremna na solidarnost i podršku da se ćutanje prekine - piše u saopštenju iz Petnice o navodnom zlostavljanju maloletnica u ovom istraživačkom centru.

Kako kažu, osuđuju svaki oblik seksualnog nasilja.

- Bezrezervno izražavamo podršku žrtvama nasilja i njihovim porodicama. Nadležni organi su pokrenuli istražni postupak u vezi sa slučajevima koji su izašli u javnost i svi članovi kolektiva IS Petnica su im na raspolaganju. Žao nam je što nismo ranije prepoznali značaj ovog problema i preduzeli sve neophodne institucionalne mere. Obavezujemo se da upoznajemo javnost sa rezultatima svih koraka koje sada preduzimamo da zaštitimo učesnice i učesnike seminara u Petnici od nasilja.

- Istovremeno shvatamo da je neophodno unaprediti i pedagoške prakse i iskoreniti oblike ponašanja koji su doprineli nasilju, a koji su tolerisani u atmosferi slobode koju negujemo u Petnici. Zahvaljujući hrabrosti naših koleginica, Petnica je spremna da odgovori i na ovaj izazov.

Pet ženskih osoba odlučilo je da progovori o seksualnom nasilju doživljenom u Istraživačkoj stanici Petnica od 2003. do 2014. godine. Nedeljnik "Vreme" objavio je njihove ispovesti u najnovijem broju, uz zabrinjavajuć podatak da žrtava verovatno ima i više.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (7)

NA TARI POČINJE NAPLATA ZA VOZILA: Za dolazak automobilom 300 dinara