PODMUKLA INTERNET PREVARA U SRBIJI: E-mail koji bi svakoga uplašio - evo kako funkcioniše i šta da uradite ako vas ucene (FOTO)

Novosti online

06. 06. 2021. u 20:51

PREVARE preko imejla nisu novost - svi smo čuli i za "nigerijske prinčeve", i za obaveštenje o tobožnjim pobedama na lutrijama u inostranstvu. Ono što je svima zajedničko je da na različite načine pokušavaju da dođu do vaših ličnih podataka kako bi naplatili novac.

ПОДМУКЛА ИНТЕРНЕТ ПРЕВАРА У СРБИЈИ: Е-маил који би свакога уплашио - ево како функционише и шта да урадите ако вас уцене (ФОТО)

Foto: Depositphotos

Ipak, pojavio se podmukli i perfidan vid prevare o kojoj nas je obavestio naš čitalac. Ovaj put prevarant udara na vaš privatni život, i u pokušaju da dođe do novca, u ovom slučaju bitkoina, preti vam uništavanjem reputacije.

Jedan naš čitalac je dobio mejl sa adrese Jean-Charles.Briquet-Laugier@unice.fr. Na samom početku mejla stoji da je ovo upozorenje, i zatim prevarant počinje da razvija priču kojom pokušava da uplaši žrtvu.

Foto: Novosti

Foto: Novosti

On je navodno uspeo da ubaci "trojanca" u telefon žrtve, i taj virus mu je omogućio da snimi žrtvu kako masturbira dok gleda pornografski sadržaj. Zauzvrat traži uplatu bitkoina na svoj onlajn novčanik, preteći da žrtva ima 50 sati da ispuni šta je traženo, kao i da će snositi posledice ako se obrati nekome za pomoć.

Ako ne uplati novac, žrtvi se preti najvećom kaznom - deljenjem snimka na društvenim mrežama žrtve, čime bi svi njegovi ili njeni prijatelji videli intimne trenutke.

Naravno, sve je očigledno ogromna glupost, što je jasno svakome ko se susretao sa sličnim prevarama. Ipak, postoje mnogi koji nisu toliko pismeni u sferi interneta, te ih ovakva ucena kojom se preti uništenjem reputacije može uplašiti.

Ono što možete da uradite u takvim situacijama je da ignorišete ovakve pretnje, ali i da ne posećujete sajtove koji su nepouzdani, kao i da pazite gde i kome ostavljate svoju imejl adresu, pošto je na taj način prevarant najverovatnije došao do adrese našeg čitaoca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!