SRĐA JANKOVIĆ: Dnevno 200 novozaraženih nije malo

Tanjug

01. 06. 2021. u 12:36

IMUNOLOG Srđa Janković kaže da su postojeće mere "minimum minimuma" koji Krizni štab duguje sebi i društvu da zaštiti ljudske živote.

СРЂА ЈАНКОВИЋ: Дневно 200 новозаражених није мало

Dr Srđa Janković / Foto Tanjug

Janković je za RTS komentarisao publiku na utakmici Crvena zvezda - Budućnost, ističući da je svako kršenje mera potencijalno opasno.

 - To znači da postoji neko ko nije ozbiljno shvatio razloge za mere. Niko ih nije uveo da bi uskratio nešto ljudima. Svi smo željni sporta i zabave, ali kad neko preuranjeno sprovede nešto što merama nije omogućeno sa razlogom, onda je taj razlog iznegiran. Ako tako nešto bude učestalo, pokvariće se ono što smo merama postigli -  istakao je član Kriznog štaba.

Janković je napomenuo da su ove mere minimum minimuma koji Krizni štab duguje sebi i društvu da zaštiti ljudske živote.

 - Još uvek ne mogu biti blaže, ko krši mere - krši minimum minimuma koji mi tražimo - istakao je imunolog.

Naveo je da još nemamo toliko veliki procenat zaštićenih da možemo da računamo da to može samo po sebi da zaustavi epidemiju.

Janković je ukazao da sada imamo 200 novozaraženih dnevno, a taj broj, kaže, izgleda mali jer smo imali nekoliko hiljada tokom zime.

 - Dvesta nije malo, ovo nije kraj čak ni ovog talasa, a kamoli epidemije, a kamoli pandemije. Masku ću skinuti kada ne bude više zaraženih - napomenuo je Janković.

Imunolog je ukazao da proslave jesu lepe, ali da nose veće rizike nego kongresi ili koncerti klasične muzike, koji su statični događaji.

Jedna od opcija je, kaže, proslava na otvorenom, ali to još nije moguće.

Komentarišući pojedine najave da bismo 21. juna mogli da pobedimo koronu, Janković je rekao da je taj datum rezultat procene lekara pre kog datuma ne treba da se ublaže mere.

Prema njegovim rečima, za formalno proglašavanje kraja epidemije nijedan slučaj ne sme biti 28 dana, a za celu pandemiju da tako bude u celom svetu.

Kada je reč o vakcinaciji dece od 12 do 15 godina, Janković je rekao da treba sačekati dok i naša Agencija za lekove i medicinska sredstva obavi istraživanja.

 - Kada bude formalno moguće, biće naša preporuka. Da li će se ići na masovne akcije, zavisi od epidemioloških potreba, situacije, logistike. Ja kao imunolog ću moći da kažem roditeljima da je za njihovo dete u tom uzrastu dobro da primi vakcinu - rekao je Janković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas