ZADRŽAVANJE VODE U ORGANIZMU: Osam razloga zbog kojih vam prsti otiču

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

01. 06. 2024. u 07:00

OTEČENI prsti šaka mogu da ukazuju da je narušeno zdravlje.

ЗАДРЖАВАЊЕ ВОДЕ У ОРГАНИЗМУ: Осам разлога због којих вам прсти отичу

Foto Shutterstock

Na sreću, u većini slučajeva reč je o bezazlenoj pojavi, koja može biti uzrokovana premorom i visokom spoljnom temperaturom. Iapk, činjenica je da treba ispitati razlog otoka.

Organizam čoveka je "nabaždaren" tako da sam reguliše i održava optimalnu količinu vode neophodnu za normalno funkcionisanje ćelija. Kada se iz nekog razloga taj balans naruši, tečnost se zadržava na nekim mestima i stvara otoke. U slučaju da otok ne prati bol, reč je o bezazlenoj pojavi, u suprotnom može da bude simptom oboljenja, poput problema sa bubrezima.

Kod žena je čest slučaj da otiču prsti na rukama. Ti otoci mogu da se dogode iz nekoliko razloga, a za svaki postoji efikasan način da se uklone.

Foto: Profimedia

Vrućina

KAD je napolju pretoplo, krvni sudovi se šire - taj proces se stručno naziva vazodilatacija. Rašireni krvni sudovi postaju propustljiviji, pa se iz njih izliva tečnost u okolna meka tkiva i tako se stvara otok. U ovom slučaju problem se lako rešava - dovoljno je da zaposlite ruke i pokrenete prste.

Foto Shutterstock

So

SLANE grickalice i brza hrana neće uticati samo na širenje struka i bokova. Naprotiv. Čitavo telo pati kada unesete previše soli, jer natrijum vezuje vodu i tako je zadržava u organizmu, pa u tom slučaju otiču i ekstremiteti. Rešenje u ovom slučaju je jednostavno - nekoliko dana jedite laganiju hranu, sveže povrće i voće, bareno povrće i meso spremljeno s vrlo malo soli. Videćete, već nakon pola dana takvog režima počećete da izbacujete višak vode, pa će otoci nestati.

Foto: Shutterstock

Zglobovi

AKO su vam zglobovi otečeni, a to ćete znati ukoliko zaista ne možete da skinete prsten preko njih, možda ova pojava ima veze sa osteoartitisom. Ovo oboljenje se kod žena najčešće javlja s krajem reproduktivnog perioda, nekad i ranije. Osteoartritis ili artroza je oštećenje hrskavice zgloba, koja vremenom oštećuje sam zglob i izaziva njegovo oticanje i ograničenje pokrete. Nažalost, ovo stanje ne može da se izleči, ali uz redovne konsultacije sa reumatologom, bol i otoci mogu se umanjiti lekovima, oblogama i laganim vežbama.

Foto Shutterstock

Trudnoća

NIJE baš univerzalno pravilo, ali dosta trudnica ima otoke na licu i ekstremitetima. Oni se naravno moraju pratiti, naročito kod trudnica starijih od 40 godina zbog rizika od visokog krvnog pritiska koji se javlja u drugom delu trudnoće i koji može da izazove preeklamsiju, ozbiljno zdravstveno stanje koje može da ugrozi zdravlje i mame i bebe. Zato su redovni pregledi obavezni, kao i zdrava ishrana i puno kretanja, jer su to najbolji koraci prevencije ovakvih problema.

Foto Shutterstock

Rejnoov sindrom

REČ je o sindromu sužavanja arterije, što je često uzrokovano hladnim vremenom ili stresom. Rejnoova bolest smanjuje cirkulaciju krvi, a kada se ona povrati prsti otiču, često uz osećaj peckanja ili trnaca, što se češće javlja kod žena. Ako primetite da su vam prsti plavičasti ili bledi pre nego što oteknu, u pitanju je jedan od indikatora Rejnoove bolesti.

Foto: Shutterstock

Tetive

ŽENE koje imaju uzan ručni zglob u srednjim godinama mogu da razviju sindrom karpalnog tunela. Karpalni tunel je mali prostor između tetiva kroz koji prolazi živac nervus medijanus. Ako se tetive upale, prostor karpalnog tunela se dodatno sužava i pritiska nerv. Tad se javljaju tegobe u palcu, kažiprstu, srednjem prstu i delu domalog prsta kao utrnulost, trnjenje, bockanje, bol i otok, a na kraju i smanjen osećaj za dodir. Ovaj problem ne možete da rešite sami, već uz konsultacije sa lekarom, ali fizikalna terapija, fiksiranje zgloba, hladne obloge i lekovi pomažu.

Foto Shutterstock

Bubrezi

AKO bubrezi ne uspevaju da uklone višak tečnosti iz organizma, indikator mogu da budu otečeni prsti, a oticanje se može javiti i u drugim delovima ruku i nogu.

Foto Shutterstock

Vežbanje

MOGUĆE je primetiti oticanje prstiju tokom vežbanja zbog povećane potrošnje energije. Telo, naime, proizvodi toplotu, a kako bi se hladilo, krvotok omogućava jači protok krvi u prste i ruke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ ŠOKIRAO SVE(T)! Devet dana posle operacije kolena - odlučio se na ovo (VIDEO)