"RADIMO ZAJEDNO U VOJSCI KOJA SE ZOVE ODBRANA ORGANIZMA": Infekcije kod imunosuprimiranih osoba - prepoznavanje, dijagnostika i lečenje

Novosti online

19. 04. 2024. u 17:30

LEKARSKA komora Srbije i Regionalna lekarska komora Beograda u saradnji sa Klinikom za infektivne i tropske bolesti UKCS organizovala je 19 – 20. aprila 2024. godine Nacionalni kongres sa međunarodnim učešćem.

РАДИМО ЗАЈЕДНО У ВОЈСЦИ КОЈА СЕ ЗОВЕ ОДБРАНА ОРГАНИЗМА: Инфекције код имуносупримираних особа - препознавање, дијагностика и лечење

Foto: Novosti

Cilj Nacionalnog kongresa jeste prepoznavanje, dijagnostikovanje i lečenje infekcija kod imunosuprimiranih osoba. 

Termin “imunosuprimiran”praktično znači živeti sa oslabljenim imunitetom. Imunokompromitovani ljudi, među koje spadaju oni sa različitim vrstama karcinoma ili pozitivni na virus humane imunodeficijencije (HIV), veoma su osetljiviji na pojavu infekcija i drugih bolesti, pa je zbog toga unapređivanje lečenja ovih pacijenata veoma značajna tema o kojoj će na kongresu govoriti mnogi stučnjaci.

Na svečanom otvaranju Nacionalnog kongresa učesnicima su se obratili i zahvalili predsednik Regionalne lekarske komore Beograda dr Danilo Jeremić, zatim prof dr Aleksandar Stefovski iz Ministarstva zdravlja, kao i predsednica PO za medicinsko obrazovanje RLKB Biserka Vukomanović Đurđević koja je ujedno i organizatorka kongresa.

- Koliko je ova tema aktuelna, značajna i interesantna govori u prilog tome da mi imamo skoro 2000 prijavljenih kolega koji će u ova dva dana prisustvovati kongresu  - rekao je Danilo Jeremić predsednik Regionalne komore Beograda, nakon čega se učesnicima obratio i predstavnik Ministarstva zdravlja. 

- Poštovane koleginice i kolege, prvo bih vas pozdravio u ime Ministarsta zdravlja i ministarke Danice Grujičić. Čast mi je da otvorim ovaj skup i oduševljen sam brojem učesnika što samo pokazuje koliko je ova tema značajna. Broj pacijenata koji su imunokompromitovani je u poslednje vreme sve veći i veći. U proteklom periodu smo posebno zahvalni svima koji su učestvovali u lečenju pacijenata tokom korone i tada smo pokazali i dokazali kako je zdravstveni sistem u najtežem periodu izgurao. Ministarstvo zdravlja će uvek stajati na usluzi svim potrebama iz ove oblasti – istakao je Aleksandar Stefovski iz Ministarsta zdravlja.

Na otvaranju kongresa govorila je i predsednica PO za medicinsko obrazovanje RLKB bez koje ovaj Nacionalni kongres ne bi uspeo da bude organizovan.

- Poštovane kolege i dragi prijatelji, želim vam dobrodošlicu na ovaj fenomenalni skup na kom obrađujemo ovako značajnu temu koja u svom imenu ima nešto što je svima nama u svakodnevnoj praksi veoma važno. Posebno mi je drago da pozdravim kolege iz Ministarstva zdravlja koje su prepoznale koliki je značaj naše edukacije na ovu temu. Ne mogu da ne pokažem svoje veliko zadovoljstvo što su na kongres došle kolege koje su iz različitih specijalnosti. Dakle imamo standart interdisciplinarnosti gde smo povezani i svi radimo zajedno u vojsi koja se zove odbrana organizma od bolesti – rekla je prof dr Biserka Vukomanović Đurđević.

Na Nacionalnom  kongresu koji se odžava 19 - 20. aprila 2024. godine će predavati brojni stručnjaci iz različitih oblasti medicine, a učesnici će imati priliku da sa njima diskutuju i postavljaju pitanja u cilju unapređivanja i poboljšanja lečenja infekcija kod imunosuprimiranih osoba. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)