INTEGRALNI, ILI BELI? Otkrivamo koji je pirinač zdraviji i efikasniji za mršavljenje

Novosti online

18. 04. 2024. u 14:29

INTEGRALNI pirinač je visokokvalitetan izvor vlakana, složenih ugljenih hidrata i antioksidanata.

ИНТЕГРАЛНИ, ИЛИ БЕЛИ? Откривамо који је пиринач здравији и ефикаснији за мршављење

Foto: Shutterstock

Izuzetne zdravstvene koristi, čvršća tekstura ali i bogatiji ukus razlikuju ga od običnog, belog pirinča.

Koje koristi za zdravlje ima integralni pirinač

U procesu obrade ove vrste pirinča uklanja se samo ljuska, a svi nutrijenti iz jezgra ostaju za korišćenje (vlakna, minerali, vitamini). Integralni pirinač nudi duži osećaj sitosti i vraća u ravnotežu narušeno digestivno zdravlje. Reguliše probavu i sprečava zatvor najviše zahvaljujući sadržaju vlakana. Složeni ugljeni hidrati utiču na sukcesivno oslobađanje energije, što za posledicu ima adekvatan nivo šećera u krvi.

Brojni antioksidansi sprečavaju zapaljenske procese u telu i sprečavaju oksidativni stres. Bogatstvo magnezijuma pomoći će zdravijem srcu i ukupnom kardiovaskularnom zdravlju, kao i normalnom krvnom pritisku. Drugi vitamini, pre svih kompleks vitamina B grupe, važni su za stabilnost nervnog sistema i dobar metabolizam.

Inače, u svetu postoji više od 800 vrsta ove kulture, dok su dve ipak najrasprostranjenje: beli i integralni. Sve više se zbog zdravstvenih prednosti koristi i crveni pirinač.

Foto: Free images Pixabay

Nutritivni profil koji ima integralni pirinač

Integralni pirinač je dostupna namirnica sa veoma dobrim nutritivnim profilom. U 100 grama integralnog pirinča ima:

362 kCal (energetska vrednost)

9,2 g proteina
76,2 g ugljenih hidrata
3,4 g vlakana
2,7 g masti (0,5 g zasićenih).

Foto: Free images Pixabay

Vitamini, minerali, složeni ugljeni hidrati…

Istraživanja su potvrdila da integralni (ili smeđi) pirinač ima odlične performanse u smislu nutritivnog sastava, posebno za razliku od belog pirinča. Pored vitamina B, sadrži velike količine mangana, gvožđa, fosfora, selena i magnezijuma. U njemu se nalazi čak 88 odsto preporučene dnevne količine mangana, važnog za metabolizam masti. Ovaj mineral značajan nam je da bismo ugljene hidrate i proteine lako pretvorili u energiju radi što veće iskoristljivosti.

Foto: Free images Pixabay

Na koji način utiče na telesnu težinu

Integralni pirinač sadrži gotovo dvostruko više vlakana od belog pirinča (rafinisanog). Uticaće na to da ne gomilamo masti jer ih ima u neznatnim količinama, sprečiti taloženje masnih naslaga na stomaku i imamo bolji efekat u gubljenju kilograma. Studije potvrđuju da su osobe koje u ishrani redovno koriste više integralnih žitarica ređe imaju probleme sa viškom telesne težine. Inače, ova namirnica se od strane nutricionista preporučuje kao jedna od najzdravijih u gubljenju kilograma, koje treba da bude zdravo (ne prekomerno i ne naglo).

Foto: Free images Pixabay

Kako pravilno skuvati integralni pirinač

Primena integralnog pirinča je široka, a lako se kombinuje sa velikim brojem namirnica. Savetuje se ispiranje pre kuvanja, kako bi se minimizirala količina skroba i uklonili potencijalni mikroorganizmi i prljave čestice.

Jednu šolju integralnog pirinča prelijte sa 2 šolje vode i kuvajte do 40 minuta na laganoj vatri, pa ga ocedite i isperite još jednom. Naravno, možete ga spremiti i na pari.

(eKlinika)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠTA ĆE REĆI NOVAK ĐOKOVIĆ KAD IH VIDI? Ovako su australijski plivači došli u Pariz na Olimpijske igre (VIDEO)