S LEVE STRANE BOLE PANKREAS I SLEZINA: Na osnovu simptoma saznajte koji imate problem u stomaku

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

18. 01. 2024. u 07:30

KADA se pojavi bol u stomaku ključno je odrediti sa koje strane dolazi, da li je bol tup ili oštar, da li se pojačava na dodir, šta ga umiruje, koliko dugo traje i kada se javlja.

С ЛЕВЕ СТРАНЕ БОЛЕ ПАНКРЕАС И СЛЕЗИНА: На основу симптома сазнајте који имате проблем у стомаку

Foto Shutterstock

Sve su ovo podaci koji iskus nom lekaru klinčaru mogu da pomognu da odredi uzrok.

Ako se bol javi u gornjim delovima trbuha najčešće je reč o problemima sa želucem. Bol ispod desnog rebarnog luka najčešće ukazuje na prisustvo kamena ili zapaljenje žučne kese i po pravilu se širi u desno rame. Bol u desnom donjem delu stomaka može da ukaže na upalu slepog creva, naročito ako je počeo da se širi iz gornjeg dela stomaka. Kada boli sa leve strane obično je reč o upali, ili pucanju divertikuluma debelog creva, uvrtanju debelog creva ili karcinomu ovog organa. Sa leve strane stomaka, ispod rebarnog luka mogu da bole i srce, pankreas, pluća, slezina, ili levi bubreg.

Kod žena, u slučaju lokalizacije bola u trbuhu, uvek bi trebalo da se uradi i ginekološki pregled zbog moguće upale jajnika i jajovoda. Uzrok može da bude i postojanje ili pucanje ciste jajnika, ali i tumor.

Evo na koja stanja tačno može da ukaže bol sa leve strane stomaka:

Pankreatitis

Pankreatitis je zapaljenje pankreasa koje može da izazove intenzivan bol ispod levog rebarnog koša. Ovaj bol se može širiti do leđa. Ostali simptomi pankreatitisa su mučnina, povraćanje i groznica. Razlozi pojave pankreatitisa su prekomerno konzumiranje alkohola, virusne infekcije (poput malih boginja ili zauški), kombinacija sa kamenom u žučnoj kesi, cističnom fibrozom ili upotrebom određenih lekova. Među njima su i kortikosteroidi.

Foto Shutterstock

Kostohondritis

Kostohondritis je zapaljenje hrskavice koja povezuje rebra sa grudnom kosti. Do ove upale može da dođe zbog infekcije, artritisa ili neke fizičke traume. Mogući simptomi su bol u grudima sa leve strane (koji podseća na srčani udar), nelagoda ili pritisak ispod rebara i bol koji se pojačava pri udisaju ili kašljanju. Vežno je javiti se lekaru kako bi se isključio srčani udar. Ukoliko se potvrdi kostohondritis, dobićete neki antizapaljenski lek. Takođe se preporučuje odmor i izbegavanje naglih pokreta.

Perikarditis

Perikarditis je zapaljenje perikarda, kese sa tečnošću koja obavija srce. Kada dođe do upale perikarda, javlja se bol ispod levog rebra koji se najčešće pogoršava u ležećem položaju. Mogući uzroci pojave perikarditisa su infekcije (pneumonija, tuberkuloza) ali i druge bolesti kakve su reumatoidni artritis, lupus, zračne terapije ili pojedini lekovi koji ne prijaju organizmu.

Foto Shutterstock

Gastritis

Simptomi gastritisa uz bol ispod levog rebarnog luka su i pečenje u jednjaku, problem sa varenjem, prerani osećaj sitosti, mučnina, podrigivanje. Jedan od najčešćih uzroka gastritisa je uporna infekcija bakterijom helikobakter pilori, ali mogu da ga izazovu i zloupotreba alkohola ili pojedini lekovi (često antiinflamatorni). Gastritis se najčešće potvrđuje endoskopskim pregledom, a rešenje za infekciju h.pilori je antibiotska terapija. Potrebno je promeniti i način ishrane i izbegavati tešku, masnu i pohovanu hranu kao i gazirana pića, previše kafe i alkohola.

Kamen u bubregu

Kamen u bubregu je posledica taloženja naslaga kalcijuma i soli u ovom organu. Pored jakog bola koji može da se proteže i do levog rebarnog luka, mogući su i drugi simptomi poput problema pri mokrenju, mučnine, temperature, groznice, krvi u mokraći. Potrebno je javiti se lekaru koji će u odnosu na anamneztu odlučiti o najboljem modelu lečenja, i obavezno povećati unos tečnosti.

 

Pleuritis

Pleuritis je upala pleure, membrane koja obavija pluća. Bol koji se takođe javlja ispod levog rebarnog dela pojačava se dok dišemo, kijamo ili kašljemo. Uz bol, simptomi su još i plitko i otežano disanje kao i groznica. Mogući razlozi pojave pleuritisa su bakterijska, virusna ili gljivična upala pluća, karcinom pluća i plućna embolija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)