Zašto su šamponi bez sulfata ključni za zdravu kosu?

Novosti onlajn

20. 07. 2023. u 08:00

Kupili ste šampon koji obećava savršen izgled vaše kose, ali ona je i dalje, ako ne i sve više, beživotna, krhka, slaba i podložna pucanju. Pitate se gde grešite, a odgovor se možda krije upravo na deklaraciji proizvoda.

Зашто су шампони без сулфата кључни за здраву косу?

Foto: Piksabej

Kako da u sastavu šampona uočite "crvene zastavice"?

Zbog ogromnog broja proizvoda koji obećavaju najrazličitije moguće efekte, nega kose, čini se, nikad nije bila lakša i pristupačnija. Od šampona i balzama, do maski i proizvoda za stilizovanje, tržište je prepuno različitih opcija. Proizvođači se utrkuju da istaknu da imaju različite formulacije i sastojke, koje reklamiraju kao korisne za poboljšanje stanja kose, za hidrataciju, volumen, sjaj ili sprečavanje oštećenja.

Međutim, da li ste nekada čuli da se neko hvali upotrebom sulfata, parabena ili silikona u proizvodima za negu kose? Naravno da ne, jer su oni na listi štetnih sastojaka - mogu da izazovu iritaciju, isušivanje ili oštećenje kose.

Srećom, na tržištu postoje i šamponi bez štetnih sastojaka, koji će zaista negovati vašu kosu, kako bi bila zdrava, jaka i sjajna.

Zašto su sulfati ozloglašeni sastojak kozmetičkih proizvoda?

Sulfati su čest sastojak šampona, sapuna i gelova za tuširanje. Natrijum lauril sulfat (SLS) i natrijum lauret sulfat (SLES) najčešće se koriste, jer imaju snažna svojstva pene i uklanjaju masnoću i nečistoće sa kože i kose.

Priznaćemo iskreno da volimo penušave kupke i šampone, ali koliko je ovo zaista dobro.

Sulfati zapravo mogu da imaju loše dejstvo na kožu i kosu. Oni ih isušuju, posebno kod osoba sa osetljivom kožom ili problematičnim vlasištem. Uklanjaju prirodna ulja sa kože i remete ravnotežu prirodne hidratacije.

Zato bi trebalo da obratite pažnju na deklaraciju proizvoda i izbegavate one koji sadrže gore pomenute SLS i SLES, a okrenete se sulfat-free ili low-sulfat proizvodima. Ove formule su obično nežnije prema koži i kosi, a i dalje efikasno uklanjaju nečistoće.

Šamponi bez sulfata, parabena i silikona imeprativ su ukoliko želite da zaista na pravi način negujete kosu. Oni neće isušivati vlasište i dlaku, niti će vam se od njih stvarati perut. Izbeći ćete trajna oštećenja i promenu nijanse ili ubrazano ispiranje kod bojene kose.

Pravilna hidratacija kose

Nega kose više je od izbora adekvatnog šampona. Ako želite jaku i blistavu kosu, obavezno bi trebalo da uključite proizvode poput balzama i maski, zaštitnih sprejeva, ulja, seruma...

Hidratacija – ovo je zaista moćna reč i to ne bez razloga. Hidratacija organizma uopšteno ključna je za zdravlje, a isto se odnosi na kožu i kosu.

Kombinujući šampon i balzam za kosu, pružićete joj optimalnu negu i obezbediti hidrataciju, zaštitu i lepši izgled.

Hidrirana kosa ima tendenciju da izgleda sjajno i zdravo. Balzami sadrže sastojke koji dubinski hidriraju kosu. Oni pomažu zadržavanje vlage unutar vlasi, sprečavajući isušivanje i održavajući kosu mekom i glatkom. Suva, krhka i oštećena kosa je sklona pucanju i lomljenju, a balzam je tu da to spreči, jer formira zaštitni sloj oko vlasi.

Pošto omekšava kosu, olakšava raščešljavanje. Smanjuje stvaranje trenja, pa samim tim i rizik od lomljenja i pucanja kose.

Kao što je to slučaj i sa šamponima, postoji puno različitih vrsta balzama, ali uputstvo za upotrebu je svima isto - balzam nanosite na krajeve kose, izbegavajući vlasište da biste se poštedeli osećaja težine u kosi i ne preterujte u količinama koje upotrebljavate.


 


 


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu