SOK OD VIŠANJA DA BRŽE I LAKŠE ZASPITE: Uz ovih pet namirnica pobedite nesanicu

I. K.

22. 06. 2023. u 20:00

ISHRANA koja obiluje povrće, ribom i složenim ugljenim hidratima može da omogući da imate zdrav san, pokazala su brojna istraživanja.

СОК ОД ВИШАЊА ДА БРЖЕ И ЛАКШЕ ЗАСПИТЕ: Уз ових пет намирница победите несаницу

Foto Shutterstock

S obzirom na to da mediteranska ishrana podrazumeva, pre svega, unos ribe, povrća i složenih ugljenih hidrata uz mlečne proizvode, može da se zaključi da će vam upravo ovaj dijetalni režim omogućiti da lakše utonete u san i spavate kvalitetno tokom cele noći.

Dakle, san i način ishrane su usko povezani. Da ne bi patili od nesanice, potrebno je da telo proizvodi hormon poznat kao serotonin - a za to su potrebni triptofan i ugljeni hidrati.

Triptofan je aminokiselina, glavni sastojak za proizvodnju serotonina. Međutim, konzumiranje hrane bogate proteinima, kao što je riba, nije dovoljno za sintezu triptofana, već su potrebni i složeni ugljeni hidrati, tako da telo može da proizvede insulin da se sve ostale aminokiseline "očiste", odnosno isprazne i dozvoli se da samo triptofan uđe u mozak.

Ovaj proces za laike može da zvuči komplikovano. Zato je bitno da znate da neke namirnice, zbog svog sastava, više utiču na san od drugih.

Foto: Free Images Pixabay

Banane

Banane su dobar izvor magnezijuma i kalijuma, koji opuštaju mišiće. Oni takođe sadrže L-triptofan, koji se pretvara u serotonin. Osim toga, banane su hrana bogata ugljenim hidratima, koji pomažu triptofanu da stigne do mozga. Dakle, pojedite bananu nekoliko sati pre odlaska na spavanje i poboljšaćete svoj kvalitet sna. Čak i ako konzumirate banane tokom dana, ne treba da brinete za besanu noć.

Foto Shutterstock

Bademi

Bademi imaju dovoljnu količinu magnezijuma koji, kao što je poznato, opušta mišiće i tako utiče na dobar san. Takođe, bademi su dobar izvor proteina, koji igraju važnu ulogu jer pomažu regulaciji nivoa šećera u krvi tokom sna. Baš kao i banane, bademi sadrže triptofan. Mnogi stručnjaci se slažu da je badem jedna od najboljih namirnica koje potpomažu dobar san. Zato, pre spavanja na sat ili dva uzmite nekoliko badema, dakle, ne mnogo, jer su oni veoma kalorični.

Foto: Shutterstock

Sok od višnje

Prema nekim israživanjima, sok od višanja vam može produžiti san i do pola sata. Pored toga, osobe koje redovno konzumiraju sok od višanja spavaju bolje. Razlog je u tome što sok od višanja aktivira proizvodnju melatonina. Dakle, ukoliko imate nesanicu, čaša soka od višnje je sve što je potrebno.

Foto: Profimedia

Jogurt

Jogurt sadrži I-triptofan, aminokiselinu koja promoviše san. Ova aminokiselina se pretvara u melatonin, a ukoliko uz jogurt uzmete i neku ugljenohidratnu hranu, recimo keks ili kreker, hormon će stići do mozga i imateće miran san. Takođe, možete izabrati i neku drugu kombinaciju u kojoj se žitarice (ugljeni hidrati) serviraju uz jogurt. Najbolje je da jogurt bude probiotski, jer i zdrava probava pozitivno utiče na san.

Foto Shutterstock

Med

Med je dokazano prirodno sredstvo za opuštanje i smirenje. U tradicionalnoj kineskoj medicini med je namirnica koja leči nesanicu. Med je bogat glukozom i opušta nervni sistem, a smiruje i celo telo. Razlog nije kao u prethodnim namirnicama, već potpomaže da se obezbedi dovoljna količina glikogena u jetri za nekih osam sati sna i stimuliše lučenje melatonina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave