PROVERAVAJTE BAR JEDNOM GODIŠNJE: Analiza kreatinina pouzdano otkriva stanje bubrega

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

01. 06. 2023. u 15:30

UTVRĐIVANjE nivoa kreatinina je rutinska laboratorijska metoda koja se koristi kao osnovni parametar za brzu orijentaciju o aktuelnom stanju bubrežne funkcije.

ПРОВЕРАВАЈТЕ БАР ЈЕДНОМ ГОДИШЊЕ: Анализа креатинина поуздано открива стање бубрега

Foto Shutterstock

Profesor dr Sonja Radenković, nefrolog Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu kaže da bi zdravi ljudi ovu analizu trebalo da rade jednom godišnje, a hronično oboleli češće:

- Pacijenti koji boluju od hipertenzije, srca i krvnih sudova trebalo bi dva do tri puta godišnje da utvrde nivo kreatinina, dok pacijenti sa šećernom bolešću bar nekoliko puta godišnje.

Kreatinin nastaje u organizmu kao produkt metabolizma belančevine kreatinina u mišićima, ali njegov porast ne mora nužno da ukazuje na poremećenu funkciju bubrega.

- U praksi se često dešava prolazni porast kreatinina u uslovima smanjenog unosa tečnosti ili njenog povećanog gubitka, obavljanja teškog fizičkog rada, intenzivne fizičke aktivnosti u okviru sportskih disciplina, hiperproteinskih dijeta, korišćenja anabolika i uzimanja kreatina u cilju povećanja mišićne mase - kaže profesorka Radenković.

Naša sagovornica napominje da u slučaju duže primene dijete koja se bazira na proteinima i anabolika, zbog stalnog opterećenja bubrega i potrebe da oni povećaju intenzitet rada, mogu da se jave funkcionalna i strukturna oštećenja ovih organa, koja mogu da progrediraju u hroničnu bubrežnu bolest.

Ipak, činjenica je i da nivo kreatinina može da bude u granicama normalnih vrednosti, a da je bubrežna funkcija izmenjena.

- Sa ovim problemom susrećemo se kod osoba starije životne dobi kod kojih zbog smanjene mišićne mase, smanjuje se produkcija kreatinina - kaže dr Radenković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SLAVIMO VELIKU SREDU: Šta ne sme da se radi i KO DANAS FARBA jaja