KAD KUK ZAŠKRIPI A KOLENO SEVNE: Intervju - Prof. dr Snežana Tomašević, upravnica Klinike za medicinsku rehabilitaciju UKV

J. SIMIĆ

27. 04. 2023. u 14:00

SPOSOBNOST da hodamo, trčimo, plivamo i pravimo precizne pokrete prstima, dugujemo našem lokomotornom sistemu. Čine ga kosti, mišići, tetive, ligamenti, zglobovi, hrskavica i ostala vezivna tkiva. Kao i svaki deo ljudskog organizma, i lokomotorni sistem može da zaboli, "sevne" ili "zaškripi". Sve je više mladih pacijenata jer pod uticajem napretka tehnologija, deca gube potrebu da se igraju napolju, a to rezultira pojavom gojaznosti, koja opterećuje zglobove.

КАД КУК ЗАШКРИПИ А КОЛЕНО СЕВНЕ: Интервју - Проф. др Снежана Томашевић, управница Клинике за медицинску рехабилитацију УКВ

Privatna arhiva

Prof. dr Snežana Tomašević, upravnica Klinike za medicinsku rehabilitaciju UKC Vojvodine u Novom Sadu, ističe da su zglobovi kuka i kolena najčešće zahvaćeni degenerativnim promenama (najviše tzv.noseći zglobovi),a zatim ručni i sitni zglobova šaka i ramena.

- Degenerativna oboljenja zglobova ili osteoartritisi su hronične zglobobolje najčešće multifaktorijalnog porekla. Mnogi faktori mogu uticati na njen nastanak: starosno doba, pol, gojaznost, genetska predispozicija, poremećaji u endokrinoj sekreciji, ishrana. Do 90 odsto osoba starijih od 65 godina imaju neki od vidova osteoartritisa.- upozorava dr Tomašević - Todorović.

Koji su glavni simptomi osteoartroze i u kolikim razmacima se javljaju?

- To su bol u zglobu, tup i podmukao, koji se javlja pri pokretima i nakon duže aktivnosti, ukočenost koja može biti jutarnja (do 30 minuta) ili ukočenost prisutna kasnije u toku dana posle dužeg mirovanja zgloba, zatim osećaj nestabilnosti pri pomeranju zgloba ili onesposobljenost za vršenje određenih radnji.

Kako se manifestuju klinički znaci problema u kolenima?

- Manifestacije su:  lokalna osetljivost zgloba, tvrdo zadebljanje zglobnih okrajaka kosti, nekad i uvećanje mase mekih tkiva zgloba i oko zgloba, "pucketanje" pri pokretima (možemo osetiti čulom dodira, a ponekad se i čuju vibracije). Zatim tu je izliv u zglobnoj šupljini bez povišene temperature zgloba, ograničeni i bolni pokreti kao posledica težeg oštećenja zgloba.

Kako se uspostavlja dijagnoza?

- Najčešće na osnovu anamneze, fizikalnog pregleda i RTG nalaza. Dobra procena kliničkih simptoma i znakova osteoartritisa može biti odlučujuća za postavljanje dijagnoze. Kako napreduje osteoartritis zgloba, tako i na radiografiji možemo uočiti različite promene u zglobu: suženje zglobnog prostora, pojavu rubnih osteofita, koštane ciste, skleroza subhondralne kosti i osteoporoza.

Može li se sve to odraziti i na psihičko stanje pacijenta?

- Usled oštećene funkcije i ograničenja pokretljivosti, dolazi do nesposobnosti u obavljanju dnevnih aktivnosti i zato se mogu javiti umerena depresija i anksioznost. Prognostički izgledi osteoartritisa kuka su najteži i skoro uvek dovode do invaliditeta. Hroničan bol moramo posmatrati kao specifičan zdravstveni problem koji dodatno narušava funkcionisanje osobe,njeno raspoloženje i opšti kvalitet života.

Poznato je da lečenje pacijenata može da bude dugotrajno. Postoji li specifična terapija?

- Ne postoji još uvek specifična terapija koja može da izmeni ili zaustavi degenerativne procese zgloba.Ostaje niz mera i postupaka koji se primenjuju radi smanjenja tegoba, popravljanja funkcije i poboljšanja kvaliteta života. Opšte mere lečenja podrazumevaju obuku i savetovanje pacijenta. Izuzetno je važna edukacija pacijenata o prevenciji i usporavanju razvoja degenerativnih promena - redukcija telesne težine, svakodnevno vežbanje, rasterećenje zglobova korišćenjem ortopedskih pomagala, uložaka za cipele i fizikalne terapije).

Stepenište kao vežbalište

Koju vrstu prevencije preporučujete ljudima prinuđenim da na radnom mestu sede osam i više sati?

- Korisno je da se radna stolica i monitor podese tako da kičmeni stub bude u fiziološkom položaju za rad, uz vežbe istezanja.Ukoliko na radnom mestu postoji stepenište, treba se penjati stepenicama što češće.To je dodatna prilika za fizičku aktivnost. Kod bolesnika koji rade teške fizičke poslove prevencija se postiže kroz učenje tehnika pravilnog podizanja teškog tereta, unošenje tečnosti i, naravno, dovoljna količina odmora.

Koliko je blagotvorna kineziterapija?

- To je nezamenljiva metoda za održavanje stabilnosti zglobova, mišićne mase i pokretljivosti. Svakodnevne vežbe su neophodne za održavanje integriteta hrskavice. Kineziterapijski programi se individualno doziraju i potrebno je da budu korektno vođeni kako bi se postigla efikasnost i izbegla opasnost od pogoršanja usled neadekvatnog doziranja ili opterećenja.

U kojim slučajevima se poseže za hirurškim lečenjem?

- Hirurško lečenje se sprovodi posle obavljene medikamentne terapije i rehabilitacionih mera koje nisu dale zadovoljavajuće rezultate. Kod pacijenata sa osteoartritisom usled progresije bolesti dolazi do istanjenja zglobne hrskavice i oštećenja okolozglobnih struktura, što za posledicu ima prisustvo bola, otežane pokrete i pojavu kontraktura. Glavna indikacija za operativno lečenje je bol.

TEKST REALIZOVAN UZ PODRŠKU POKRAJINSKOG SEKRETARIJATA ZA ZDRAVSTVO AP VOJVODINA

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna