SIROVO IPAK NIJE ZDRAVIJE: Istraživanje - Nekuvano povrće može da šteti organizmu

V. N.

01. 12. 2022. u 10:50

SVE je više dokaza da biljna ishrana, uključujući vegansku, može da ima mnoge dobrobiti za zdravlje i da je, recimo,povezana sa nižim rizikom od srčanih bolesti, uz smanjenu telesnu težinu i nivo holesterola.

СИРОВО ИПАК НИЈЕ ЗДРАВИЈЕ: Истраживање - Некувано поврће може да штети организму

Foto: Shutterstock

Međutim, neki ljudi vegansku ishranu dovode do krajnosti, odlučujući da jedu samo sirovu biljnu hranu, ili namirnice koje su preradom prečišćene, kao što je ovseno ili bademovo mleko.

Zagovornici ovakve ishrane tvrde da kuvanjem sastojci gube neke od svojih važnih nutrijenata i enzima, a veruju da će konzumacijom sirove biljke da poboljšaju nivo energije, spreče bolesti i pospeše celokupno zdravlje. Istraživanja međutim sugerišu da sirova veganska ishrana na duže vreme može da izazove više štete nego koristi.

Istraživanja pokazuju da određene namirnice mogu biti zdravije kada su kuvane, na primer crveni kupus. Isto je i sa spanaćem, jer kuvani spanać olakšava telu da apsorbuje kalcijum. Pečurke, šargarepa, kelj takođe imaju više hranjivih materija kada se kuvaju.

Jedna studija pokazala je da je 38 odsto učesnika koji su dugoročno konzumirali sirovu hranu imalo manjak vitamina B12. To je zabrinjavajuće, posebno s obzirom na to da je nedostatak vitamina B12 povezan s nizom problema, uključujući žuticu, afte u ustima, probleme s vidom, depresiju i druge promene raspoloženja. Sirova veganska ishrana povećala je nivo homocisteina - amino-kiseline koja razgrađuje vitamin B12. Povišen nivo homocisteina može da dovede do većeg rizika od kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara.

Ako nije ispravno planirana, sirova veganska ishrana može da dovede do nenamernog gubitka težine ako se ne unosi količina kalorija koja je potrebna telu za funkcionisanje. Ovo je posebno zabrinjavajuće za mlade žene. Istraživači su otkrili da je 30 posto žena mlađih od 45 godina koje su se hranile sirovom hranom duže od tri godine imalo delimičnu do potpunu amenoreju (izostanak menstruacije).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega