DEVET SIMPTOMA MASKIRANE DEPRESIJE: Jedan od najčešćih emocionalnih poremećaja nije uvek lako otkriti

V. N.

03. 12. 2022. u 10:50

SLIKA osobe koja danima sedi ili leži u zamračenoj prostoriji, teško ustaje iz kreveta, izbegava kontakt sa ljudima, gubi zadovoljstvo i interesovanje za aktivnosti u kojima je doskora uživala, nezainteresovana za održavanje higijene, najčešći su simptomi depresije.

ДЕВЕТ СИМПТОМА МАСКИРАНЕ ДЕПРЕСИЈЕ: Један од најчешћих емоционалних поремећаја није увек лако открити

Foto: Shutterstock

Međutim, znaci ovog mentalnog obolenja ne moraju uvek da budu tako očigledni. Postoji i prikrivena depresija, kada oboleli ne ispoljava nijedan od navedenih znakova.

Specijalista psihijatrije dr Jasminka Janković Gajić kaže da, kada bi oni koji pate od prikirivene ili maskirane depresije ispunili upitnik za dijagnostikovanje ovog poremećaja raspoloženja, on ga definitivno ne bi potvrdio, jer iako boluju od depresije, oni okolini odaju utisak osobe koja živi srećan, uspešan i naizgled efikasan život:

- Skrivena depresija, poznata i kao "nasmejana" ili atipična, karakteriše se izostankom jasnih, vidljivih i tipičnih simptoma bolesti, te je kao takva često nedijagnostikovana, a samim tim nelečena. Neretko se tako neprepoznata produbljuje, dovodeći do pokušaja ili čak i realizacije samoubistva.

Od maskirane ili "nasmejane depresije" često boluju muškarci, adolescenti i mlađe odrasle osobe.

Naša sagovornica ukazuje koji su to najčešći skriveni znaci depresije:

Ravnodušnost

Kao osnovni mehanizam funkcionisanja koristi se blokiranje ili potiskivanje svih emocija, kako sreće, tako i neraspoloženja. Na taj način osoba sa prikrivenom depresijom neutrališe i osećanje žalosti, bespomoćnosti i tuge.

Foto: Shutterstock

dr Jasminka Janković Gajić

Nejasne misli

Uprkos jasnim okolnostima, posedovanju svih elemenata i uslova za logično mišljenje i zaključivanje, često je ovim osobama teško da nađu fokus, donesu odluku i koncentrišu se u "rukovanju" sopstvenim mislima. Racionalno razmišljanje je zamagljeno, a misli se gomilaju bez razumljivog reda, stvarajući osećaj praznine u glavi, neefikasnosti, zbunjenosti...

Telesne smetnje

Oko 75 odsto osoba koje boluju od depresije ispoljavaju telesne tegobe, uglavnom bolove u leđima, često u lumbalnoj ili vratnoj kičmi. Usled toga, nije retko ni podvrgavanje operativnim zahvatima zbog ukočenosti, gubitka funkcije i nepodnošljivih bolova, da bi se ubrzo bol "premestio" na drugo mesto. Tinitus ili pojava zujanja u ušima je, takođe, čest skriveni simptom depresivnosti, kao i tegobe sa varenjem, zatvor i bolovi u stomaku...

Osećaj izolovanosti

Iako su svi iz uobičajenog okruženja i dalje prisutni i dostupni na isti način kao i uvek, prikriveno depresivna osoba se ipak oseća distancirano i izolovano, i sve je nekako drugačije. Okružena ljudima, ona se oseća prazno i sama sa svojim mislima.

Foto: Free Images Pixabay


Izgovori

Iako je nekada uživala u piću ili večeri sa prijateljima, putovanjima, dobro se osećala nakon treninga, ove aktivnosti za osobu sa maskiranom depresijom postaju beznačajne, ne donose ispunjenje, izbegavaju se i postaju besmislene. Istovremeno, one zahtevaju ulaganje energije koja nedostaje, tako da iza često korišćenog opravdanja "mrzi me" uglavnom stoje skriveni elementi depresivnosti.

Iracionalni bes

Iracionalni bes ili ljutnju osoba sa prikrivenom depresijom usmerava ka osobama iz okoline, koje su uglavnom zbunjene i začuđene, ne shvatajući na koji način su je izazvale. Ova vrsta simptoma češća je kod muškaraca, koji su skloni da mnoga osećanja transformišu u ljutnju i bes, a što se često dešava i kod adolescenata, kod kojih depresivnost najčešće ima potpuno atipični oblik.


Ishrana i spavanje

Sklonost prejedanju ili izbegavanju hrane, česte promene u telesnoj težini, zbunjujući dobitak ili gubitak, mogu da budu alarm u koji se u stvari uključila depresivnost. Loš san, nesanica ili provođenje mnogo vremena u spavanju i dremanju,takođe su razlozi za uzbunu.

Foto: Shutterstock

Prevelika sreća

Uloga glumca koji ostavlja utisak sreće i zadovoljstva neretko je prikriveni znak depresije. Depresivne osobe često ispoljavaju i preveliku sreću i aktivnost, igrajući ulogu nekoga bez problema. To ih uvodi u preteranu okupiranost obavezama i poslom, a okolina ih često vidi kao radoholičare.

Upotreba alkohola

Ekscesivno pijenje alkohola, uzimanje psihoaktivnih supstanci, samopovređujuća, rizična ponašanja mogu da budu tipični znaci netipične depresije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)