NA ANALIZU KRVI JEDNOM GODIŠNJE: Adolescenti često pate od anemije

I. Kovačić

11. 12. 2021. u 15:14

ANEMIJA je kod adolescenata prilično česta pojava i zato je opravdano da se kontrola krvi u ovom periodu života radi bar jednom godišnje, kaže profesor dr Miloš Kuzmanović, hematolog Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta "Dr Vukan Čupić".

НА АНАЛИЗУ КРВИ ЈЕДНОМ ГОДИШЊЕ: Адолесценти често пате од анемије

Foto Shutterstock

Nedostatak gvožđa i kod mladih se ispoljava izraženom malaksalošću, a neretko se javljaju i slaba koncentracija i pospanost. Lečenje podrzumeva nadoknadu gvožđa, jer "pojačana" ishrana nije dovoljna.

Uzroci nedostatka gvožđa u adolescenciji su različiti u odnosu na pol.

- Kod devojaka to su fiziološki gubitak krvi i poremećaji ishrane usled dijete, selektivnog unosa namirnica pod uticajem društvenih mreža i medija, ali i veoma ozbiljni psihijatrijski poremećaji koji se ispoljavaju poremećajima ishrane, kao što je anoreksija - kaže profesor Kuzmanović.

- Čest razlog su i povećani gubici krvi zbog poremećaja menstrualnog ciklusa, zbog čega se u lečenje mora uključiti i ginekolog.

Kada je o mladićima reč, naš sagovornik kaže da kod njih do anemije usled nedostatka gvožđa dolazi zbog naglog rasta, tokom koga se znatno povećava masa mišića:

- Pored hemoglobina, gvožđe je i sastojak proteina mioglobina, koji je neophodan za optimalan metabolizam kiseonika u mišićima. Takođe, period rasta u adolescenciji je praćen i povećanjem zapremine krvi i povećanjem broja eritrocita, što dovodi do relativnog deficita gvožđa.

Anemija po pravilu prate malaksalost, gubitak koncentracije i pospanost.

- Svi ovi simptomi razvijaju se postepeno i osoba se na novonastalo stanje relativno uspešno adaptira - kaže profesor Kuzmanović.

- Ipak, osećaj malaksalosti može da bude toliko izražen da adolescenti prestaju sa fizičkim aktivnostima, jer ne mogu da prate tempo svojih vršanjaka ili imaju značajnih teškoća u praćenju nastave.

Nedostatak gvožđa u organizmu je sistemski poremećaj koji utiče na funkcionisanje velikog broja organskih sistema, a anemija je samo jedan od načina na koji se deficit gvožđa ispoljava.

- Na sreću, anemija zbog deficita gvožđa kod adolescenta se leči vrlo jednostavno: nadoknadom, odnosno, primenom preparata gvožđa - kaže naš sagovornik.

- Pored nadoknade gvožđa, u nekim okolnostima su potrebne mere za korekciju ishrane. Samo korekcija ishrane ili nešto što se smatra "pojačanom ishranom" nisu dovoljni za korekciju deficita gvožđa.

Ozbiljnija dijagnostika

POJEDINE bolesti krvi i sistemska oboljenja mogu najpre da se ispolje anemijom, kaže profesor Miloš Kuzmanović. Zato bi dalju dijagnostiku, a naročito lečenje, trebalo prepustiti isključivo specijalistima koji ovaj problem mogu da sagledaju na sveobuhvatan način.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori