VEŽBAJTE SVAKOG DANA 10 MINUTA: Naučnici otkrili - U rekreaciji je najbitniji kontinuitet

V. N.

23. 11. 2021. u 16:17

DESET minuta svakodnevnog vežbanja može da bude podjednako efikasno kao da se trenira tri puta nedeljno po pola sata, pokazuju istraživanja.

ВЕЖБАЈТЕ  СВАКОГ ДАНА  10 МИНУТА: Научници открили - У рекреацији је најбитнији континуитет

Foto Shutterstock

Jer, kako objašnjavaju naučnici, u rekreaciji je najbitniji kontinuitet. Tako vežbanje s vremenom postaje i navika i potreba.

Psiholozi navode da ukoliko bilo kojoj aktivnosti posvetimo 21 dan bez prekida, ona će definitivno da postane svakodnevna. To važi i za vežbanje.

Prvi rezultat redovne desetominutne fizičke aktivnosti je osećaj da imamo mnogo više energije, a s vremenom se efekti vide i na telu.

Naravno, 10 minuta nije dovoljno da se rade vežbe za sve grupe mišića. Zato bi svaki trening trebalo da bude usmeren na različite delove tela - ruke, noge, trbušnjake, butine, gluteus ili kombinaciju ovih vežbi.

Bez obzira na to što kratko traje, svaki desetominutni trening bi trebalo da započne sa nekoliko rotacija glave, ruku, struka, kukova.

Disanje takođe ne bi trebalo da se zanemari. Zato bi pre početka treninga trebalo provetriti prostoriju, ili ako vreme to dozvoljava ostaviti prozor otvoren.

Svakodnevni desetominutni trening podiže energiju i s vremenom zateže mišiće. Osim toga, značajan je i zato što pomaže organizmu da se bolje prilagodi na promenljive klimatske uslove, povećava kapacitet srca i pluća, ubrzava cirkulaciju i smanjuje efekat stresa.

Preporuka je i da se dva dana u nedelji pauzira. Da bi se postigao što bolji efekat, savetuje se je da se vežba ispred ogledala.

Ovo je predlog treninga sa kombinovanim vežbama:

Čučanj

Raskoračni stav, stopala su u širini kukova, a ruke su ispružene u visini ramena. Spuštajte se u čučanj, zadržite nekoliko sekundi u ovom položaju i vratite se u uspravan položaj. Ponovite vežbu nekoliko puta. Dobra je za istezanje ramena, leđa i butina.

* * * * * * *

Kruženje

Snažno podižite ramena prema ušima, a zatim ih naglo opustite. Ponovite to 10 puta. Zatim, opustite ruke pored tela i zamahnite dok ne napravite ceo krug. Ponovite to isto opet praveći krug u suprotnu stranu. Napravite nekoliko krugova u jednu i drugu stranu.

* * * * * * *

Skakanje levo-desno

Iz stojećeg stava sa nogama koje stoje jedna uz drugu i rukama oslonjenim na bokove skačite najpre u levu, pa u desnu stranu. Prilikom skoka vodite računa da se noge ne razdvajaju.

* * * * * * *

Podizanje karlice

Lezite na leđa i savijte kolena. Ruke opružite pored tela. Stežući mišiće karličnog pojasa podižite zadnjicu od podloge što više možete i trudite se da kičma sve vreme ostane na podlozi. Početnicima se savetuje 10 ponavljanja u tri serije, dok za bolje rezultate njihov broj bi trebalo da se udvostruči.

* * * * * * *

Trbušnjaci

Držeći flašu vode od dva litra lezite na leđa. Podižite gornji deo tela od podloge i završite pokret rotiranjem tela u stranu. Vežbu radite naizmenično, u jednu pa drugu stranu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)