ŠTA USPORAVA RAST ANEURIZME? Evo šta možete da učinite povodom sprečavanja ovog oboljenja

I. K.

03. 11. 2021. u 11:11

KADA se postavi dijagnoza aneurizme na nekoj od arterija, pacijenti prvo postavljaju pitanje da li ona može da se smanji ili potpuno povuče i šta bi oni mogli da preduzmu ili da promene u svom životu da bi krvni sud opet bio zdrav.

ШТА УСПОРАВА  РАСТ АНЕУРИЗМЕ? Ево шта можете да учините поводом спречавања овог обољења

Foto Shutterstock

Nažalost tada je za prevenciji kasno, ali mnogo toga može da se učini da aneurizma ne nastavi da se proširuje.

Doktorka Dragica Stepić, specijalista opšte hirurgije, kaže da bolje lečenje hipertenzije, odnosno normalizovanje krvnog pritiska i prestanak pušenja uz upotrebu lekova iz grupe beta-blokatora mogu znatno da uspore rast aneurizme i samim tim umanje rizik od njenog pucanja:

- Ove mere su često dovoljne da pacijent doživi zadovoljavajuću starost i bez operacije aneurizme. Naravno, potrebne su redovne kontrole vaskularnog hirurga, bar dva puta godišnje radi ultrazvučnog praćenja stanja krvnog suda na kolor dopleru. Vaskularni hirurzi u našoj zemlji su dobro edukovani i znaju koji je to dijametar krvnog suda, koja brzina rasta i kakve druge promene u izgledu zida aneurizme ukazuju na povećanu opasnost od pucanja i u tom slučaju savetuju operativno lečenje.

Naša sagovornica kaže da osim operativnog lečenja ne postoji nijedan drugi način da aneurizma nestane.

- Anegdotski slučajevi da su nekome otkrili aneurizmu i da je na sledećem pregledu ona nestala, uglavnom se mogu objasniti greškama u dijagnostici, odnosno da te aneurizme nikada nije ni bilo - kaže dr Stepić. - Isto tako, ne postoje ni specifični lekovi, niti neki postupak kojim se oboleli krvni sud može izlečiti i vratiti u prvobitno stanje.

Operativno lečenje, bilo klasično hirurško, bilo endovaskularno, jedini je način lečenja aneurizme i preduzima se u svim slučajevima kada ona dostigne takvu veličinu kada je opasnost od pucanja velika ili do pucanja već dođe, kao i u slučajevima kada aneurizma svojim prisustvom pritiska okolne strukture ili organe i izaziva tegobe i probleme u njihovom funkcionisanju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić