ČAJ OD GLOGA ZA NERVE I SRCE: Napitak koji blagotvorno deluje na nervni sistem

V. N.

31. 10. 2021. u 11:11

ČAJ od ploda gloga, kao i od cvetova i listova veoma blagotvorno deluje na srce, kao i na nervni sistem.

ЧАЈ ОД ГЛОГА ЗА НЕРВЕ И СРЦЕ: Напитак који благотворно делује на нервни систем

Foto: Depositphotos

Fitoterapeuti tvrde da bi zbog ove osobine trebalo kao prevenciju da ga koriste mlade osobe kojima je svakodnevica stresna, jer on može da spreči da se razvije bolest kardivaskularnog sistema.

Ukoliko patite od osećaja pritiska i gušenja u grudima, želite da sprečite hipertenziju, da pomognete sebi kod blažih oblika oslabljenog srca ili kada se oporavljate posle preležanih infektivnih bolesti pijte čaj od glogovih bobica.

Za one kojima se srce lako uzlupa i kojima je problem slabija a prokrvljenost srčanog mišića preporučuje se čaj od cevtova i lista ove biljke.

Povoljan uticaj na zdravlje srce nije jedina lekovita osobina gloga.Moćne glogove bobice koriste se i za pravljenje kapi-tinkture. Ona se osim za bolesti srca može upotrebiti i kao lek za smirenje kod nervne napetosti. Poznato je njeno lekovito delovanje za olakšavanje tegoba kod menopauze. Ima antiupalna dejstva i pomaže u eliminisanju štetnih masnoća i oslobađa nagomilanih kilograma.

Tinktura koja se pravi od listova gloga podstiče cirkulaciju, čime istovremeno ojačava srčani mišić.

Glog može da pomogne i u slučajevima hroničnog umora, manjka i nedostatka energije, nemirnog i lošeg sna, teškog disanja, vrtoglavice i šuma u ušima.

Glogov čaj je prirodni diuretik, što znači da podstiče izbacivanje viška vode iz organizma. Zbog toga je veoma koristan u procesu mršavljenja, ali i u slučaju edema, celulita i bolesti zglobova.

Tinktura od bobica

ZA tinkturu od plodova gloga potrebno vam je 60 g bobica i 96 procentni alkohol.U staklenu ambalažu stavite bobice i prelijte ih potpuno alkoholom. Ostavite na tamnom i suvom mestu da stoji tri nedelje. Nakapajte u kašičicu ili u mlad čaj 10 kapi tinkture i po tom obrascu je koristite tri puta dnevno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori