INTERVJU PROFESOR DOKTOR TEODORA BELJIĆ ŽIVKOVIĆ: Testiranje na insulin je moderno , ali nije uvek i - potrebno

I. Kovačić

27. 09. 2021. u 14:30

KADA jetra nije osetljiva na insulin, ona stalno, a najviše noću, pravi i otpušta šećer u krv. Kada masno tkivo nije osetljivo na insulin, iz njega se otpuštaju slobodne masne kiseline, koje uništavaju beta ćelije pankreasa, i podstiču sintezu holesterola i triglicerida u jetri.

ИНТЕРВЈУ ПРОФЕСОР ДОКТОР ТЕОДОРА БЕЉИЋ ЖИВКОВИЋ: Тестирање на инсулин је модерно , али није увек и - потребно

Profesor dr Teodora Beljić Živković

Drugim rečima, neosetljivost na ovaj ključan hormon stvara teren za dijabetes, povišene masnoće u krvi, ali i za masnu jetru, dok visoke vrednosti insulina u krvi, preko bubrega, povećavaju pritisak. Iako je mehanizam insulinske rezistencije, odnosno otpornosti tkiva na insulin dobro poznat, ovo obaljenje se neretko i pogrešno dijagnostikuje, i bespotrebno leči.

U intervjuu za "Novosti", profesor dr Teodora Beljić Živković, endokrinolog i direktorka Klinike za interne bolesti Kliničko-bolničkog centra "Zvezdara" kaže da je sada u modi da lekari testiraju osetljivost na insulin, ali to nije uvek potrebno:

- Tačno se zna da kada čovek ima dijabetes, gojaznost, kardiovaskularnu bolest i masnu jetru, da ima i insulinsku rezistenciju. Ne treba ništa tada testirati i dokazivati. Insulinsku rezistenciju bi trebalo "tražiti", ako postoji sterilitet. Ili, kod žena u menopauzi, koje su umorne, depresivne, dobijaju u težini, loše spavaju i stalno imaju potrebu za slatkišima.

* Šta je u stvari insulinska rezistencija?

- Insulinska rezistencija je stanje u kojem je koncentracija insulina u krvi veća nego što normalno zahteva nivo glukoze u krvi. Ukoliko se stanje povišenog insulina ne tretira, neretko se povezuje i sa onkološkim oboljenjima.

* Kako se ovo stanje leči?

- Insulinska rezistencija se leči tako što se otklanja ono što je dovelo do toga da mišići i drugi organi ne reaguju na insulin. Obično je to stres i nedostatak vremena da se priprema zdrava hrana i da se vežba. Teško je prilagoditi unos hrane tako da se gube kilogrami, jednostavnije je biti fizički aktivan. Kretanje, aerobne vežbe, vežbe sa otporom, vežbe za istezanje su lek koji "otključava" tkiva da reaguju na insulin.

* Kada su potrebni lekovi?

- Lek metformin, koji mnogi uzimaju zbog ovog stanja pomaže, ali nije svemoćan. Naročito "ne radi" kod gojaznih devojaka. Ono što je manje poznato je da lekovi za gojaznost mogu da smanje insulinsku rezistenciju.

* Kako se utvrđuje postojanje insulinske rezistencije?

- Pacijentu se radi oralni glukoza tolerans test sa praćenjem nivoa insulina na pola sata. Laboratorije se razlikuju u referentnim vrednostima za insulin na tašte. Nijedna ne daje "normalne" vrednosti nakon 30, 60, 90 i 120 minuta od uzimanja vode sa 75 grama šećera. Jednostavni način tumačenja testa je ako je nivo insulina 10 puta veći nego na početku, postoji insulinska rezistencija. Nakon 180 minuta insulin bi trebalo da padne na početne vrednosti.

* Zašto se oboleva od insulinske rezistencije, jer činjenica je da ne obole svi koji nisu fizički aktivni?

- Genetski faktori su ključni za nastanak, a potom faktori sredine, kao što su nekretanje, stres, izvesna hrana, steroidi. To je problem modernog doba, aktuelizovan sa gojaznošću, koja dalje vodi u hroničnu upalu i oksidativni stres. Ima lekova za dijabetes i kardiološka oboljenja, koja popravljaju osetljivost na insulin. Ti isti lekovi ne deluju toliko efikasno kada je insulinska rezistencija problem steriliteta i Alchajmerove bolesti.

VIŠE SPORTA U ŠKOLAMA

* Koliko je česta insulinska rezistencija?

- Česta je. Imamo uspešne sportiste, ali nismo sportski orijentisana nacija. Nema sporta u školama, koliko je bilo u ranijim godinama. Nema terena za sport. Nema bezbednih staza za bicikle. Čak nema ni slobodnih trotoara. Zato imamo gojaznost mladih, porast broja obolelih od šećerne bolesti i problem sa sterilitetom. Moramo se individualno, ali i organizovano, kroz mesne zajednice, boriti i biti više disciplinovani.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna