BOBICE KAO PREVENTIVNO DEJSTVO: Ova poznata biljka pomaže da krvni sudovi budu elastični

V. N.

31. 08. 2021. u 15:00

BOBICE aronije poznate su po tome što poboljšavaju cirkulaciju krvi, jačaju krvne sudove i smanjuju rizik od srčanih bolesti. Slobodni radikali su uzrok raznih bolesti u telu, a aronija može da spreči njihov nastanak čime se preventiraju i bolesti poput dijabetesa.

БОБИЦЕ КАО ПРЕВЕНТИВНО ДЕЈСТВО: Ова позната биљка помаже да крвни судови буду еластични

FOTO: Depositphotos

Zreli plodovi aronije sadrže veliku količinu fenola, koji dezinfikuju krvotok, podstiču zaceljenje rana, uklanjaju otrovne materije iz tela, smanjuju upale, poboljšavaju elastičnost krvnih sudova i sprečavaju njihovo začepljenje.

Učesnici studija koji su konzumirali aroniju su na kraju istraživanja imali smanjen rizik od kardiovaskularnih bolesti, smanjen krvni pritisak, smanjen nivo lošeg holesterola, i mnoge druge zdravstvene prednosti.

Sok protiv ešerihije

ARONIJA efikasno uklanja simtpome nastale usled infekcije urinarnog trakta, prvenstveno izazvane ešerihijom. Glavni razlog za ovo lekovito svojstvo je hininska kiselina, koja se nalazi u aroniji. Za probleme urinarnog trakta najbolje je koristiti sok od ovog bobičastog voća.

Aronija značajno pomaže u održavanju normalnog krvnog pritiska. Ona sprečava grčeve u krvnim sudovima i drži krvni pritisak daleko od "opasne zone".

Brojne studije su pokazale da antioksidansi štite od mnogih degenerativnih bolesti, poput raka i bolesti srca, a i usporavaju proces starenja, a aronija ih ima u izobilju. Oni su takođe ključna komponenta protiv bora, jer mogu pomoći u zaštiti kože od štetnih efekata zagađivača okoline, duvanskog dima, sunčevog zračenja i drugih faktora koji uzrokuju da telo proizvodi slobodne radikale.

Prema jednoj studiji, cele bobice aronije imaju veću antioksidativnu aktivnost od soka. Dakle, sveže ili sušene bobice aronije pružaju maksimalnu korist. Ipak, trebalo bi imati na umu da izuzetno visoke doze antioksidansa mogu da naprave više štete nego koristi. To je razlog zašto je važno da se slede preporučene doze - u slučaju suvih bobica aronije, to je obično kašika bobica dnevno. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)