GLJIVICE SE LEČE DVE NEDELJE: Doktor Aleksandar Adamović otrkiva da je ključna prevencija u vidu dobre higijene

I. K.

03. 08. 2021. u 14:37

BELIČASTE promene na koži, pojava crvenila, svraba, pukotina, sekretornih naslaga i povećane vlažnosti, najčešći su znaci gljivične infekcije kože. Da bi se ove promene povukle, neophodna je lokalna terapija koja se primenjuje od 10 do 15 dana.

ГЉИВИЦЕ СЕ ЛЕЧЕ ДВЕ НЕДЕЉЕ: Доктор Александар Адамовић отркива да је кључна превенција у виду добре хигијене

Foto: Depositphotos

Doktor Aleksandar Adamović, dermatovenerolog i direktor Zavoda za kožne i venerične bolesti u Beogradu, kaže da klinička slika gljivične infekcije zavisi od tipa gljivice koja je do nje dovela:

 - Mestimične promene boje kože nastaju onda kada se gljivica koja je prirodni stanovnik naše kože, usled pada pH vrednosti, umnoži. Pojava pukotina ili fisura na koži obično je znak gljivične infekcije stopala, dok su crvenilo i svrab kože na preponama, u pazušnih jama a kod žena oko dojki.

Prema rečima našeg sagovornika, gljivične infekcije kože nisu ozbiljan zdravstveni problem, ali bi ih nesumnjivo trebalo lečiti:

- Kako gljivice oštećuju površni deo kože, on postaje prijemčiv i za mnoge bakterije, što u kumulativnom efektu može da stvori težu kliničku sliku. Zato je pravovremena terapija nužna.

Za izbor leka, nekada je neophodan bris, ali u praksi je presudno iskustvo lekara.

- Dermatolozi vrlo jasno prepoznaju promene koje su uzrokovale gljivice, a za terapiju obično savetuju polivalnetne kremove, koji sadrže i antimikotik, antibiotik i kortikosteroid - kaže dr Adamović. - NJihova primena obično traje od 10 dana do dve sedmice. Naravno, ključna je prevencija, a to je dobra higijena, pravilna ishrana, odgovarajuća garderoba i po potrebi primena antimikotičkih pudera.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)