Igrala na četiri strane

Marko Lopušina

24. 06. 2013. u 18:19

Veru Pešić prihvatile službe Nemačke, Britanije i Francuske. Zbog mlade špijunke smenjen srpski ministar policije

KADA se Vera Pešić iz Leskovca krajem tridesetih prošlog veka pojavila u Beogradu, primljena je da radi u Kontraobaveštajno odeljenje armije, gde je stručno školovana za špijunske poslove.

- Ona je jako inteligentna i lepa - rekao je major Slavko Radović, iskusni kontraobaveštajac Generalštaba vojske Kraljevine Jugoslavije.

Pukovniku Dragoljubu Stojanoviću u Kontraobaveštajnom odeljenju Generalštaba bila je potrebna žena obaveštajac, sposobna da prepozna strane špijune i da se samostalno snalazi u kontaktu sa njima. Vera Pešić je imala tek 19 godina i brzo je na obuci shvatila suštinu kontraobaveštajnog rada - da obaveštajac mora da bude vrstan kupac, a nikakav prodavac.

Beograd je 1938. godine bio stecište agentura velikih sila i susednih država. Uoči Drugog svetskog rata, vešto vođenu Veru Pešić prihvataju obaveštajne službe Nemačke, Velike Britanije i Francuske. Kao četvorostruki agent počela je ponajviše da radi za Generalštab i Šesto odeljenje Uprave bezbednosti Nemačke. Tako je započela karijera jednog od najboljih špijuna koje je Srbija imala. O njoj je istoričar Nikola P. Ilić napisao divnu knjigu.

- Vera Pešić je imala zadatak da otkriva delatnost nemačke obaveštajne službe. To što su nemačka i jugoslovenska politička policija imale sporazum o zajedničkoj borbi protiv komunista, potpisan 1937, nije joj mnogo otežavalo rad. Nemcima je sporazum služio za pridobijanje folksdojčera u Vojvodini i formiranje agenturne mreže pod šifrom "Jupiter". Oni su formirali Kulturni savez folksdojčera, omladinske organizacije, vojne grupe i čete, koje su ilegalno naoružavali - objašnjava ovu složenu situaciju Nikola P. Ilić.

Vera je planski ušla u tajnu agenturu britanske i francuske obaveštajne službe, a potom i u nemačku mrežu. Sa ženama i oficirima posećuje ekskluzivne barove u hotelima "Mažestik", "Pariz", "Moskva" i "Balkan". Njeni "prijatelji" su plasirali vest da radi u Generalštabu, što je uveliko pobudilo interesovanje stranih obaveštajaca.

Tome je doprinosila i njena sve izraženija lepota zrele žene. Nije bilo muškarca koji bi joj odoleo, kao na primer, 35-godišnji inženjer Karl Lotar Kraus, sudetski Nemac, rođen u Čehoslovačkoj. Kao SS major, bio je šef Šestog odeljenja Glavne uprave bezbednosti Trećeg rajha u Beogradu. Njegov zadatak je bio da "obrađuje" Jugoslaviju, Bugarsku, Grčku, Albaniju, Tursku, Rumuniju i Mađarsku.

- Nemački špijun je pozvao ovu mladu damu na bal i stalno je zasipao cvećem. Dobila je od njega i prvu nemačku platu od 10.000 dinara. Pukovnik Dragoljub Stojanović je otpustio Veru iz Generalštaba da bi Krausu poslao poruku da je "Vera Pešić otkrivena i smenjena" - piše njen biograf.

Vere Pešić je Generalštabu javila: "Nemačka i Sovjetski Savez zaključiće pakt o prijateljstvu... Kroz petnaest dana Vermaht će napasti Poljsku". Plasiranje te vesti od strane Karla Krausa preko Vere Pešić trebalo je da pokaže nemačkom obaveštajnom centru u Beogradu kuda će i kako ta informacija "putovati". Vest je iz Beograda stigla u London, ali sa naznakom: "Izvor nije pouzdan".

Zbog sumnjivih kontakata sa Nemcima, mlada špijunka je uhapšena u zimu 1939. godine u svom stanu. Gradski policajci su je odveli u Đušinu ulicu, u zatvor na isleđivanje. Nemačka ambasada je oštro reagovala, a Generalštab kraljevske vojske je zbog toga smenio ministra policije dr Stanoja Mihaldžića. Posle toga je Vera Pešić dobila novi zadatak - da stupi u vezu sa vojvodom Kostom Pećancem, komandantom jugoslovenskih četnika.

Šef nemačkih obaveštajaca je poslao u Kuršumliju kod Koste Pećanca da prenese želju poslanika Fon Herna da se tajno sastane s njim radi dogovora o saradnji. Pećanac je tražio da se sastane sa Adolfom Hitlerom lično, ali mu je vešta Vera Pešić ponudila susret sa rajhsmaršalom Hermanom Geringom u Sofiji. Ubedila ga je da Firer računa na njegovu "saradnju u velikim svetskim poduhvatima". I uručila mu 200.000 maraka.

LESKOVAČKA LEPOTICA VERA Pešić je rođena 1919. godine u Leskovcu, gde je završila osnovnu školu i pohađala gimnaziju. Njen deda po majci Miloš Radović bio je sudija Velikog crnogorskog suda na Cetinju. Otac Milan bio je načelnik sreza. Rasla je i školovala se u Leskovcu. Rano je postala svesna svoje lepote. Maštala je o luksuznim haljinama, otmenom društvu, putovanjima, bogatom životu. Zvali su je "leskovačka lepotica".

Tajno je, potom, kao kraljev špijun odlazila u Generalštab, gde je dobila instrukcije da kod Nemaca izazove nepoverenje u namesnika kneza Pavla Karađorđevića i nagovesti pripreme puča ako knez pristupi Trojnom paktu. To se i dogodilo.

Posle puča i proterivanja kneza Pavla, Dragiše Cvetkovića i Milana Stojadinovića, vlada generala Dušana Simovića je naredila da se Vera Pešić uhapsi kao nemački agent. I da se protera u rodno selo Lebane. Potom, tokom ratnih dejstava, 14. aprila 1941. u Sijarinsku Banju je došao nemački agent Karl Kraus da je vrati na posao, jer je "potrebna Trećem rajhu".

Vera je i dalje sarađivala sa Englezima i Francuzima, kojima je predala spisak imena 130 agenata Gestapoa i Abvera. Više puta je izbegla smrt, slučajno, ili zbog pravovremene dojave. Četnici su je uhapsili u zasedi kod Sijarinske Banje i osudili na smrt kao izdajnika. Pokušali su da je spasu nemački vojni zapovednik general Paul Bader, predsednik vlade general Milan Nedić i ministar unutrašnjih poslova Tasa Dinić. Đeneral Draža Mihailović je 6. novembra 1943. godine privremeno premešta u selo Prpore, gde je i njena majka došla da interveniše.

- Streljajte samo mene, a pustite Veru. Mlada je, nije kriva - tražila je majka Anđa Pešić.

Obe su streljane u zoru 18. maja 1944. godine. Vera Pešić je imala svega 25 godina, četiri meseca i 13 dana.

(Nastaviće se)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

dragan

25.06.2013. 12:30

Ugovorila je sastanak koste Pecanca i Geringa u Sofiji,pa evo jedan podatak za onoga nabedjenog cetnickog reditelja Radosa Bajica koji se osmelio da prepravlja istoriju i to u svojim limunada serijama.

dane67

18.02.2014. 18:12

@dragan - Dragi moj Dragane,to sto znas da pises ne znaci i da si dosta citao i dopunjavao svoje znanje.Nisam neki pobornik Mihajlovica i njegovog pokreta,ali da ti malo pripomognem.Kosta Pecanac je bio nemacki saradnik,i on i Draza su bili bliski koliko i nas dvojica.Da ne duzim.Imas internet pa malo pogledaj.Cetnicima su se zvali i jedni i drugi zbog toga sto su okupljali cete seljaka za borbu.Hvala.