POSAO MERKA 2.000 SEZONACA: U susret letu, u Crnoj Gori raste potražnja za radnicima

Z. Z.

18. 05. 2021. u 13:15

AKO se po jutru dan poznaje, a to potvrđuje poseta turista tokom uskršnjih i prvomajskih praznika, kada je u Budvi bilo oko šest hiljada gostiju, Baru oko hiljadu i po, a u Ulcinju oko deset hiljada, ova turistička sezona mogla bi biti uspešna.

ПОСАО МЕРКА 2.000 СЕЗОНАЦА: У сусрет лету, у Црној Гори расте потражња за радницима

Foto AP

To su ocene sa zvaničnih adresa, ali i očekivanja turističkih radnika. Sa popunjavanjem kapaciteta, raste i tražnja za sezoncima. Zvanična statistika Zavoda za zapošljavanje pokazuje da je od početka godine oglašeno više od 5.500 radnih mesta, uglavnom za poslove usluge, smeštaja i hrane, a dve hiljade nezaposlenih zainteresovano je za sezonske poslove.

Prema poslednjim podacima Zavoda za zapošljavanje nezaposlenih je 56.648, od čega je više od 33.000 žena.

- Do sada u ovoj godini oglašeno je 5.526 slobodnih radnih mesta, najviše u delu usluge smeštaja i ishrane, tj. 1.112 radnih mesta što čini ukupno 20 odsto, zatim u obrazovanju 900, a onda ide zdravstvena i socijalna zaštita, trgovina na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala - saopšteno je iz nacionalne službe zapošljavanja.

Podsticaj za samozapošljavanje

- VAŽNO je istaći i program podsticaja za samozapošljavanje. To je program subvencioniranog zapošljavanja nezaposlenih sa evidencije Zavoda. Ovaj program targetira oko 550 osoba sa biroa i realizuje se u saradnji sa privatnim sektorom, pa će ti nezaposleni biti angažovani na sezonskim poslovima, odnosno kod poslodavaca iz sektora turizma - pojašnjeno je iz ZZZCG.

U Zavodu su već pojačali aktivnosti za sezonsko zapošljavanje, a kako je istaknuto, zainteresovani sve informacije mogu naći na sajtu te institucije.

Kada je reč o programu grantova za samozapošljavanje, kroz treći javni poziv, koji je u toku, oko 150 osoba sa Zavoda će se zaposliti.

- Tačnije, Crna Gora će imati još 150 novih firmi. Očekujemo da će biti otvoreno oko 40 kompanija u sektoru turizma. Za treći javni poziv prijavilo se 1.500 nezaposlenih - istakli su u Zavodu i dodali da nezaposleni kojem se ponudi posao mora prihvatiti, te da je obaveza poslodavca da poštuje mere koje je propisalo Ministarstvo zdravlja za sve sezonske radnike koje angažuju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere